Argumentele lui Tudorel Toader pentru revocarea sefei DNA: o decizie a CCR pe o lege care nu este in vigoare si raportul GRECO pe care l-a tinut secret

Argumentele lui Tudorel Toader pentru revocarea sefei DNA: o decizie a CCR pe o lege care nu este in vigoare si raportul GRECO pe care l-a tinut secret

Fata de aceasta interpretare, refuzul Presedintelui Romaniei de a da curs propunerii de revocare este lipsit de temei legal, cu consecinta, in plan constitutional, a impiedicarii Ministrul Justitiei de a-si realiza rolul constitutional, consfintit de art.132 alin.(1) din Constitutie. Interpretarea este aceea ca, de principiu, intr-o procedura care implica mai multe autoritati publice, numai una dintre autoritati are rol central, decizional, in functie de sfera de competenta vizata de respectiva procedura, celelalte autoritati implicate find de natura a oferi regularitate procedurii, fara a o putea bloca.

acum 65 luni (27 Apr 2018)

"Adevarul" a obtinut sesizarea trimisa de Guvern la Curtea Constitutionala (CCR) in care reclama faptul ca presedintele Klaus Iohannis a generat un conflict de natura constitutionala atunci cand a refuzat revocarea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, la propunerea ministrului Justitiei. Sesizarea a fost redactata chiar de Tudorel Toader, care a invocat mai multe decizii ale CCR pe cazuri anterioare de conflict juridic intre institutiile statului.

Printre deciziile citate de ministrul Toader se numara si una de la inceputul anului (45/2018), cand Curtea, la sesizarea PNL, s-a pronuntat pe modificarile la legile Justitiei operate de majoritatea PSD-ALDE.

Numai ca legea modificata de PSD si acceptata de CCR nu a intrat in vigoare, ci abia urmeaza sa ajunga pe masa presedintelui pentru promulgare.

Raportul GRECO, bun la nevoie

De asemenea, ministrul Justitiei a decupat o fraza favorabila si din raportul GRECO pe legile Justitiei, pe care l-a momentul respectiv a evitat sa-l publice, intrucat aducea critici dure fata de modul in care coalitia de guvernare a ciuntit legile.

"Acceptarea punctului de vedere al presedintelui si, implicit, a raspunsului din cauza de fata, ar avea semnificatia acceptarii faptului ca atat numirea cat si revocarea procurorilor sefi reprezinta acte politice, ceea ce este inadmisibil intr-un stat de drept. Astfel, recent, Grupul de State impotriva Coruptiei (GRECO), in Raportul Ad-hoc privind Romania (regula 34), adoptat la cea de-a 79-a sesiune plenara -Strasbourg, 19-23 Martie 2018, a subliniat importanta respectarii independentei procurorilor, in sensul eliminarii influentelor de natura politica asupra acestora", a scris Tudorel Toader in sesizare.

"Adevarul" a scris inca de la sfarsitul lunii februarie ca PSD va contesta decizia presedintelui la CCR, pe motiv ca a generat un conflict juridic de natura constitutionala.Citeste intreg articolul pe adevarul.ro