Argedava, cetatea uriasilor, situata in apropierea Bucurestiului

Argedava, cetatea uriasilor, situata in apropierea Bucurestiului

Istoricul giurgiuvean Emil Paunescu declara ca "presupunerea ca dava de la Popesti, orasul Mihailesti - Giurgiu - este cea indicata de Ptolemeu ca Argedava se datoreaza savantului Radu Vulpe. Cetatea masoara 160 de metri lungime de la Nord la Sud, 120 de metri latime de la Est la Vest si are o inaltime de 20 de metri.

acum 83 luni (27 Oct 2017)

Istoricul giurgiuvean Emil Paunescu declara ca "presupunerea ca dava de la Popesti, orasul Mihailesti - Giurgiu - este cea indicata de Ptolemeu ca Argedava se datoreaza savantului Radu Vulpe. Este sigur ca a fost resedinta unei capetenii getice dar ramane o ipoteza ca este vorba de resedinta tatalui lui Burebista".

Dovada pe care se bazeaza istoricii in sustinerea ideii ca Argedava este cetatea condusa de tatal lui Burebista consta intr-o inscriptie descoperita in Bulgaria. "In orasul Balcic, care in antichitate era Dionysopolis s-a descoperit o inscriptie, din pacate incompleta, in care locuitorii ii multumeau unui concetatean care a fost translator si diplomat in epoca chiar in aceasta cetate a tatalui lui Burebista. Ca atare, in momentul in care Burebista a cucerit toate cetatile de la Marea Neagra, singura pe care a iertat-o a fost Dionysopolis", adauga profesorul Paunescu.

Este vorba de decretul datat in jurul anului 48 i.Hr. Legat de aceste dovezi, sunt istorici care sustin ca Argedava ar putea fi chiar cetatea unde a stat Burebista.

Cetatea masoara 160 de metri lungime de la Nord la Sud, 120 de metri latime de la Est la Vest si are o inaltime de 20 de metri. Fortificatiile sunt amplasate in partea de S - SE si V - SV de Nucet. - secolul I d.Hr., cum ar fi, de exemplu un sanctuar compus din doua incaperi si o curte.

Din pacate, lipsa finantarilor a facut ca sapaturile in acest sit arheologic sa fie intrerupte de multa vreme, peste cetate fiind asezat pamant, astfel incat aspectul ei exterior este de movila.

"S-au ratat niste ocazii importante de a obtine finantari pentru dezvoltarea cercetarilor de la Argedava. Nici toate descoperirile de acolo nu au vazut lumina tiparului, nu exista o monografie a descoperirilor de acolo, desi exista mii de artefacte, tezaure scoase la lumina", ne explica istoricul Emil Paunescu.

Cetatea Argedava - sursa Wikipedia

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro