Are Romania nevoie de o lege care sa protejeze mamele care alapteaza in public?

Are Romania nevoie de o lege care sa protejeze mamele care alapteaza in public?

Asa cum nu poti interzice accesul intr-un hotel, sa spunem, pe criterii de rasa sau gen (desi, sa ne amintim, a fost nevoie de o lupta bizara si indelungata pentru a anula principiile segregatiei in anumite spatii culturale), pare evident ca nu o poti face nici intr-un caz de evidenta vulnerabilitate (copilul trebuie hranit urgent si mama e in situatia de a gasi o solutie). Am refuzat in mod deliberat sa ma intreb "ce cred eu" despre alaptatul in public, daca il consider "de bun simt" sau "de bun gust", pentru ca nu suntem in situatia de a ne impune gusturile, ci strict de a analiza legislatia si o serie de drepturi deja existente. Argumentul "O astfel de prevedere ar fi folosita excesiv de mamele procesomane si ar supraaglomera instantele" Instantele din Romania sunt "aglomerate" in acest moment, de exemplu, de cetateni care dau statul in judecata pentru ca nu se respecta accesul la informatii de interes public.

acum 82 luni (7 Aug 2017)

>

Totusi, uitandu-ma pe cazuistica si pe legislatie, am descoperit ca, in fapt, vorbeam despre o problema relativ simpla, tehnica, aplicata.

In consecinta, ceea ce solicita grupul de initiativa era o prevedere legala care sa spuna in mod clar faptul ca a refuza servicii unei mame care alapteaza sau a-i cere sa paraseasca un spatiu public (hotel, restaurant, mijloc de transport, institutie publica) reprezinta o discriminare si constituie contraventie. Un amendament de doua randuri, nascut dintr-o serie de cazuri concrete cu care femeile din grupul de initiativa s-au confruntat. Asa cum nu poti interzice accesul intr-un hotel, sa spunem, pe criterii de rasa sau gen (desi, sa ne amintim, a fost nevoie de o lupta bizara si indelungata pentru a anula principiile segregatiei in anumite spatii culturale), pare evident ca nu o poti face nici intr-un caz de evidenta vulnerabilitate (copilul trebuie hranit urgent si mama e in situatia de a gasi o solutie). Am refuzat in mod deliberat sa ma intreb "ce cred eu" despre alaptatul in public, daca il consider "de bun simt" sau "de bun gust", pentru ca nu suntem in situatia de a ne impune gusturile, ci strict de a analiza legislatia si o serie de drepturi deja existente. Si, plecand fie si numai de la drepturile copilului, pare evident ca a spune unei mame: "Pleaca de aici, alapteaza afara sau in toaleta" reprezinta un abuz.

Ca in orice situatie de gen, a existat si o reactie puternica de respingere a ideii. Unul relevant pentru modul in care ne purtam dezbaterile si luptele de idei in societatea romaneasca. (Nu am citat numele celor care au folosit rationamentele de mai jos pentru ca nu am acordul lor. Argumentul lubricitatii disimulate

"Ma opun pentru ca femeile care alapteaza se expun deliberat, fara pic de pudoare, pentru a atrage privirile". Nimic din ceea ce stiam despre maternitate nu ma pregatise pentru un astfel de argument. Problema e ca nu orice femeie are posibilitatea de a se afla in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro