Arabia Saudita si Libanul, in stare de razboi. Cetatenii sauditi si kuweitieni, avertizati sa paraseasca urgent Libanul. Emmanuel Macron, in vizita neanuntata la Riad

Arabia Saudita si Kuwaitul si-au somat cetateni sa paraseasca urgent Libanul, "din cauza conditiilor in desfasurare", in contextul in care Arabia Saudita si Libanul si-au declarat razboi. Arabia Saudita a anuntat in urma cu cateva zile ca Libanul i-a declarat razboi, prin atacul asupra aeroportului din Riad cu racheta balistica, pornit de la rebelii Huti din Yemen, sustinuti militar de organizatia siita libaneza Hezbollah si de Iran.

acum 38 luni (11 Nov 2017)

Arabia Saudita si Kuwaitul si-au somat cetateni sa paraseasca urgent Libanul, "din cauza conditiilor in desfasurare", in contextul in care Arabia Saudita si Libanul si-au declarat razboi.

Arabia Saudita a anuntat in urma cu cateva zile ca Libanul i-a declarat razboi, prin atacul asupra aeroportului din Riad cu racheta balistica, pornit de la rebelii Huti din Yemen, sustinuti militar de organizatia siita libaneza Hezbollah si de Iran.

Franta cere "libertate de miscare" pentru Saad al-Hariri

Nasrallah a subliniat ca demisia lui Hariri a fost "o interventie saudita fara precedent" in politica interna a Libanului si i-a cerut premierului demisionar sa se intoarca in tara, argumentand ca demiterea Guvernului nu a avut loc.

Totodata, Nasrallah a atras atentia Israelului ca nu vrea un razboi, dar nici nu ii este frica, acuzand statul evreu ca lucreaza cu Arabia Saudita pentru "invrajbirea fratilor". Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat, dupa ce si-a trimis ambasadorul la Riad sa-l viziteze pe Hariri, ca doreste ca acesta "sa aiba libertate deplina de miscare si sa-si exercite rolul esential in Liban".

Sauditii au bombardat Ministerul Apararii din Sanaa

Coalitia condusa de Arabia Saudita a efectuat vineri seara doua raiduri aeriene asupra cladirii Ministerului Apararii la Sanaa, capitala Yemenului, controlata de rebeli. Luni, coalitia condusa de Riad a intarit blocada aeriana, terestra si maritima impotriva Yemenului, lasand liber doar portul Aden, dupa apelul ONU pentru a se evita o grava criza umanitara.

Rebelii Huti au amenintat ca vor lovi porturile, aeroporturile, posturile de frontiera si instalatiile vitale ale Arabiei Saudite si Emiratelor Arabe Unite ca riposta la noile sanctiuni, ceea ce a transmis si Teheranul, pe cai diplomatice, prin Oman.

Conflictul s-a soldat cu peste 8.000 de morti si peste 58.000 de raniti, printre care numerosi civili, care sunt amenin... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro