Aproximativ 12.000 de medici si asistente in greva: se cere eliminarea inechitatilor salariale. Calendarul protestelor

Aproximativ 12.000 de medici si asistente in greva: se cere eliminarea inechitatilor salariale. Calendarul protestelor

Acestia solicita emiterea de urgenta a modificarilor Ordinului Ministrului Sanatatii 870/2004, in vederea corelarii cu OUG 20/2016 si identificarea solutiilor reale de motivare a medicilor care urmeaza sa acopere normele de munca vacante, generate de vidul de specialisti pe diverse specialitati medicale, chirurgicale sau de urgenta, precum si crearea unui cadru legal pentru admiterea in invatamantul superior a asistentilor medicali cu studii medii si vechime in specialitate, in vederea parcurgerii unor programe de formare unice, la nivel national si totodata pentru respectarea standardelor si curiculelor europene de formare a personalului medical cu studii superioare.

acum 89 luni (10 Oct 2016)

Sindicalistii afiliati Federatiei Sindicale Hipocrat vor purta de luni banderole albastre atragand atentia ca, daca nu vor fi eliminate inechitatile salariale pentru medici si asistente si nu vor primi sporurile pentru conditii deosebite de munca vor deschide conflictul de munca. Acestia solicita emiterea de urgenta a modificarilor Ordinului Ministrului Sanatatii 870/2004, in vederea corelarii cu OUG 20/2016 si identificarea solutiilor reale de motivare a medicilor care urmeaza sa acopere normele de munca vacante, generate de vidul de specialisti pe diverse specialitati medicale, chirurgicale sau de urgenta, precum si crearea unui cadru legal pentru admiterea in invatamantul superior a asistentilor medicali cu studii medii si vechime in specialitate, in vederea parcurgerii unor programe de formare unice, la nivel national si totodata pentru respectarea standardelor si curiculelor europene de formare a personalului medical cu studii superioare. Cu cat ar fi crescut salariile

Ministerul Sanatatii lamureste ca remuneratia medicilor pentru garzile efectuate a crescut pana la 90%, de la 1 octombrie, dupa ce Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta 20/2016.

"Plata garzilor suplimentare pentru medici se face acum prin raportarea la salariul de baza majorat de la 1 august 2016, iar plata majorata pentru aceste garzi va fi primita incepand cu data de 15 noiembrie", infomeaza Ministerul Educatiei.

Potrivit sursei citate, garda unui medic primar, gradatia 5, va fi platita in zilele lucratoare cu 781 de lei brut (la un spor de 25%) si cu 1.094 de lei brut (la sporul maxim de 75%). Un medic specialist, gradatia 5, va primi pentru o garda efectuata in cursul saptamanii 614 lei brut (la un spor de 25%) si 860 de lei brut (la un spor de 75%). Si in cazul medicilor rezidenti care efectueaza garzi in conditiile legii, acestea vor fi platite cu sume intre 435 de lei brut si 1.147 de lei brut, in functie de anul de rezidentiat si de sporul aplicat (25% sau 75... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro