Apropiatii lui Gulen, vanati si in Africa

In schimb, Kenya, Tanzania și Nigeria au refuzat inchiderea acestui tip de instituţie și ministrul Educaţiei din Nigeria susţine că Turcia trebuie să aducă dovezi că aceste școli sunt legate de organizaţii teroriste și "ar fi nedrept moral și legal să se cedeze cererii guvernului turc doar pe baza simplelor acuzaţii".

acum 43 luni (5 Sep 2016)

După puciul eșuat din 15 iulie, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a desemnat ca autor pe imamul Fetullah Gülen și a declanșat o epurare fără precedent in aparatul de stat. In Africa s-a instalat de la mijlocul anilor 1990 și a vizat domeniul educativ, in 40 de state fiind vorba de "școlile Gülen". Nu se risipiseră incă norii de fum de deasupra Parlamentului turc, cand guvernul somalez difuza un comunicat: "La cererea fratelui nostru Turcia, miniștrii au căzut de acord să inchidă structurile Academiei Nilului (o fundaţie legată de Gülen), inclusiv școlile, spitalele, etc".

Dacă Mogadiscio a dat dovadă de celeritate faţă de cererea Ankarei, alte state intarzie să se execute, dar diplomaţia turcă și-a trimis emisarii.

In cadrul unei "misiuni de urgenţă" la Dakar a Consiliului relaţiilor economice externe ale Turciei la finele lui august, Senegal a sfarșit prin a ceda cererilor Ankarei și a inchis cele 15 școli considerate legate de Gülen.

La 24 august, altă delegaţie turcă, compusă din trei membri ai partidului AKP, la putere, s-a deplasat in Maroc pentru a convinge responsabilii masocani de "periculozitatea" mișcării güleniste.

Ambasadorul turc la Rabat declara că "mai multe ţări au inchis școlile legate de Gülen, ca Somalia, Niger, Guineea Ecuatorială, Bielorusia".

In schimb, Kenya, Tanzania și Nigeria au refuzat inchiderea acestui tip de instituţie și ministrul Educaţiei din Nigeria susţine că Turcia trebuie să aducă dovezi că aceste școli sunt legate de organizaţii teroriste și "ar fi nedrept moral și legal să se cedeze cererii guvernului turc doar pe baza simplelor acuzaţii". Nici copiii de la școlile "Lumina" nu scapă de furia lui Erdogan ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro