Apostolii lui Stalin: Constantin Parvulescu, seful de la "resurse umane" comuniste. Drumul secret spre Strada Parfumului

Apostolii lui Stalin: Constantin Parvulescu, seful de la

La sfarsitul anului 1943, comunistul Constantin Parvulescu pleaca de la o sedinta secreta a conducerii Partidului Comunist din Romania (PCdR) si merge la o alta intalnire, la fel de clandestina: cu o femeie. In ciuda unei astfel de greseli, demna mai degraba de un debutant in structurile de partid, Constantin Parvulescu nu e un comunist oarecare, novice si nechibzuit.

acum 117 luni (2 Oct 2014)

La sfarsitul anului 1943, comunistul Constantin Parvulescu pleaca de la o sedinta secreta a conducerii Partidului Comunist din Romania (PCdR) si merge la o alta intalnire, la fel de clandestina: cu o femeie.

In ciuda unei astfel de greseli, demna mai degraba de un debutant in structurile de partid, Constantin Parvulescu nu e un comunist oarecare, novice si nechibzuit. La 21 septembrie 1944, primul numar din legalitate al ziarului "Scanteia", "oficiosul" partidului, il prezinta drept numarul 1 in PCdR, desi la varful ultim al conducerii era troica formata din Parvulescu, Emil Bodnaras si Iosif Ranghet (nascut Jozsef Rangecz). Si inca un amanunt: comunistul este membru fondator al partidului, din 1921, si singurul stab cu nume cunoscut in nomenclatura de varf care traieste si are putere pana la desfiintarea lui, in 1989, ba chiar pana mai tarziu, in 1992.

"Cel mai interesant membru al troicii din 1944 este Parvulescu. Stefan Foris (nascut Istvan Foris), secretarul general al PCdR e indepartat la 4 aprilie 1944 de la conducerea partidului de troica formata din Parvulescu, Bodnaras si Ranghet.

Acest articol este un ciot.

Click pe imagine pentru a o mari!

LISTA LUI STALIN

1. Ana Pauker

2. Vasile Luca

3. Gheorghe Gheorghiu-Dej

4. Stefan Foris

5. Emil Bodnaras

6. Constantin Parvulescu

7. Iosif Ranghet

8. Andrei Ianuarievici Visinski

9. Petru Groza

10. Lucretiu Patrascanu

11. Avram Bunaciu

12. Constantin Doncea

13. Iosif Chisinevschi

14. Miron Constantinescu

15. Valter Roman

16. Chivu Stoica

17. Alexandru Moghi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro