Apostolii educatiei. Tatal si fiii care au invatat Dobrogea romaneste

Apostolii educatiei. Tatal si fiii care au invatat Dobrogea romaneste

Dupa revenirea Dobrogei la patria-mama in urma Razboiului de Independenta din 1878, Ioan Cotovu a ridicat in anul 1879 - avand sprijinul lui Spiru Haret, intemeietorul invatamantului modern din Romania - prima scoala romaneasca din Harsova si una dintre primele scoli din Dobrogea, precum si prima biblioteca romaneasca din Dobrogea, fost teritoriu otoman pana la 1878. Un fapt demn de retinut este acela ca exista o fotografie (se pare unicat) din anul 1884 facuta la Harsova care cuprinde participantii la Conferinta invatatorilor din Dobrogea din perioada august-septembrie acelasi an, fotografie care ne intareste convingerea ca invatamantul din aceasta localitate era deosebit de puternic si apreciat de moment ce are loc acest eveniment deosebit organizat doar la cativa ani de la revenirea Dobrogei la patria mama", spun actualii profesori de la Liceul Teoretic Ioan Cotovu din Harsova.

acum 88 luni (25 Oct 2016)

Istoria incepe cu Ioan Cotovu, un institutor din Basarabia, care a trait in anii 1835-1897. Era originar din Ismail, unde fusese institutor de clasa a IV-a si director al Scolii primare urbane de baieti, intre anii 1858 si 1878.

Dascalul este numit la Harsova printr-un act semnat la 9 decembrie 1878, ca institutor pentru clasa I si director al scolii, functie pe care a detinut-o pana in 1892. Vine la Harsova cu familia sa: sotia Anissia si cei doi fii - Brutus si Vasile. La fel cum Intaiul Apostol Andrei a crestinat populatia autohtona din Scythia Minor, la fel basarabeanul Ioan Cotovu a avut grija sa sadeasca iubirea pentru limba romana in pamantul framantat de atatea dispute. Iar asemenea neamului Cotovu de la Harsova au existat si alte familii dobrogene, cum ar fi neamul Chirescu la Cernavoda, care au insemnat pentru romani lumina de a sti carte.

Dupa revenirea Dobrogei la patria-mama in urma Razboiului de Independenta din 1878, Ioan Cotovu a ridicat in anul 1879 - avand sprijinul lui Spiru Haret, intemeietorul invatamantului modern din Romania - prima scoala romaneasca din Harsova si una dintre primele scoli din Dobrogea, precum si prima biblioteca romaneasca din Dobrogea, fost teritoriu otoman pana la 1878. Cotovu a condus lacasul de educatie si cultura pana la batranete. Un fapt demn de retinut este acela ca exista o fotografie (se pare unicat) din anul 1884 facuta la Harsova care cuprinde participantii la Conferinta invatatorilor din Dobrogea din perioada august-septembrie acelasi an, fotografie care ne intareste convingerea ca invatamantul din aceasta localitate era deosebit de puternic si apreciat de moment ce are loc acest eveniment deosebit organizat doar la cativa ani de la revenirea Dobrogei la patria mama", spun actualii profesori de la Liceul Teoretic Ioan Cotovu din Harsova. 2 din Tulcea, subrevizor scolar al Dobrogei, revizor scolar al judetului Constanta, inspector scolar, senator, epitrop a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro