Apogeul cresterii economice din Romania si alte tari est-europene s-a incheiat

Apogeul cresterii economice din Romania si alte tari est-europene s-a incheiat

Avansul alimentat de investitii mai mari, cresterea salariilor si a cheltuielilor de consum a incetinit, de la an la an, in primul trimestru, in Republica Ceha si Romania, mentinandu-se in continuare in Ungaria si Bulgaria, arata datele publicate marti. Economiile de la Marea Baltica pana la Marea Neagra s-au bucurat de o perioada de crestere mai mare, in contextul in care costurile cu inflatia si cu indatorarea au ramas scazute, in timp ce zona euro - cel mai mare partener comercial al regiunii - s-a redresat din cauza crizei.

acum 28 luni (15 May 2018)

Avansul alimentat de investitii mai mari, cresterea salariilor si a cheltuielilor de consum a incetinit, de la an la an, in primul trimestru, in Republica Ceha si Romania, mentinandu-se in continuare in Ungaria si Bulgaria, arata datele publicate marti. Cresterea din Polonia a depasit-o pe cea Romania, pana acum cea mai performanta, accelerand la 5,1%, mai mult decat dublul avansului din zona euro.

Economiile de la Marea Baltica pana la Marea Neagra s-au bucurat de o perioada de crestere mai mare, in contextul in care costurile cu inflatia si cu indatorarea au ramas scazute, in timp ce zona euro - cel mai mare partener comercial al regiunii - s-a redresat din cauza crizei. "Am trecut de cel mai bun moment din ciclul de afaceri - intrebarea este acum cat de repede vor cobori", a adaugat ea.

Monedele din regiune au slabit fata de euro, in timp ce investitorii au continuat sa se abata de la pietele emergente mai riscante. Forintul a scazut cu 0,6%, ajungand la cel mai slab nivel din aproape doi ani, in timp ce zlotul polonez, coroana ceha si leul romanesc au scazut cu cel putin 0,1%.

Romania a raportat cea mai mare incetinire a PIB-ului din regiune, pe masura ce ritmul anual de crestere a scazut la 4%, de la 6,7% in trimestrul IV, sub estimarea medie a economistilor de 5,5%. Cheltuielile de uz casnic, determinate de reducerea impozitelor si a cresterilor salariale, se diminueaza treptat, in conditiile in care banca centrala creste ratele dobanzilor.

Expansiunea ceha a scazut la 4,5%, de la 5,5%, pe fondul unei incetiniri a industriei si a costurilor de imprumut mai mari, desi cheltuielile de consum raman puternice datorita scaderii somajului din UE. Guvernul lucreaza la masuri de stimulare pentru a atinge un obiectiv de 4,3% in acest an si pentru a satisface dorinta premierului Viktor Orban de crestere de peste 4% pana in 2022.

In ciuda faptul ca avansul a depa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro