Apocalipsa amenzilor rutiere. Cum pot scapa soferii de sanctiuni

Apocalipsa amenzilor rutiere. Cum pot scapa soferii de sanctiuni

Procesul-verbal al unei contraventii date de un politist este sau nu este nul de drept daca fapta comisa de contravenient este descrisa insuficient? 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, modificata si completata, in sensul de a stabili daca descrierea insuficienta a faptei echivaleaza cu lipsa mentiunilor privind fapta savarsita, atragand astfel nulitatea absoluta a procesului-verbal de contraventie sau echivaleaza cu neindeplinirea cerintei privind descrierea faptei contraventionale si atrage nulitatea relativa", se arata in recursul in interesul legii promovat de Avocatul Poporului.

acum 74 luni (14 Feb 2018)

Procesul-verbal al unei contraventii date de un politist este sau nu este nul de drept daca fapta comisa de contravenient este descrisa insuficient? Este dilema la care trebuie sa raspunda Curtea Suprema, dupa ce a fost sesizata de Avocatul Poporului.

Concret, descrierea insuficienta a faptei in procesul-verbal de contraventie i-a impartit pe judecatori in doua tabere. In timp ce unii au trecut cu vederea lipsa mentiunilor in actele incheiate de politisti si au mentinut amenzile contestate, altii dimpotriva, au anulat procesele-verbale de contraventie exact pe aceleasi considerente.

Pentru a transa aceasta disputa si pentru a unifica practica judiciara, Avocatul Poporului a sesizat, la inceputul saptamanii, Curtea Suprema cu recurs in interesul legii, legat de dispozitii din Ordonanta Guvernului nr. "Examinarea jurisprudentei la nivel national a relevat ca instantele de judecata nu au un punct de vedere unitar in ceea ce priveste interpretarea art. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, modificata si completata, in sensul de a stabili daca descrierea insuficienta a faptei echivaleaza cu lipsa mentiunilor privind fapta savarsita, atragand astfel nulitatea absoluta a procesului-verbal de contraventie sau echivaleaza cu neindeplinirea cerintei privind descrierea faptei contraventionale si atrage nulitatea relativa", se arata in recursul in interesul legii promovat de Avocatul Poporului.

Astfel, potrivit actului normativ, procesul-verbal de constatare a contraventiei trebuie sa cuprinda obligatoriu data si locul unde este incheiat; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.

Ratiunea acestor prevederi, arata Avocatul Poporului, este aceea de a permite instantei de judecata cercetarea legalitatii actului... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro