Apetitul pentru achizitiile de locuinte, la apogeul ultimilor trei ani

Apetitul pentru achizitiile de locuinte, la apogeul ultimilor trei ani

Cel mai recent raport de piata realizat de Analize Imobiliare, platforma lansata si sustinuta de Imobiliare.ro, arata ca, in ultimii trei ani, cererea de locuinte din cele mai mari sase orase ale tarii s-a majorat cu 76%, situandu-se, astfel, la un punct de apogeu in momentul de fata. Apartamente noi versus vechi In ceea ce priveste tipul de locuinte cautate de catre potentialii cumparatori, cele nou-construite (apartamente si case finalizate dupa anul 2000) sunt in continuare majoritare, cu o pondere de 57% dintre cautarile pe cele sase mari orase (in crestere de la 56% in ultimul trimestru din 2017).

acum 39 luni (3 May 2018)

Cel mai recent raport de piata realizat de Analize Imobiliare, platforma lansata si sustinuta de Imobiliare.ro, arata ca, in ultimii trei ani, cererea de locuinte din cele mai mari sase orase ale tarii s-a majorat cu 76%, situandu-se, astfel, la un punct de apogeu in momentul de fata. Majorari de peste 100% ale cererii au mai fost consemnate in Brasov (158%), Timisoara (104%) si Constanta (103%), in vreme ce, in Bucuresti si Cluj-Napoca, a avut loc o crestere de 46% si, respectiv, 76%. Cresteri fost inregistrate in toate acestea, insa amploarea variatiilor este foarte diferita: in fruntea clasamentului se afla Iasiul si Cluj-Napoca, unde apetitul pentru achizitiile de locuinte este cu 49% si, respectiv, cu 41% mai ridicat decat in perioada similara a anului trecut. De luat in calcul este insa si faptul ca volumul cererii din asa-numitele orase secundare este de patru pana la cinci ori mai mic decat in Bucuresti. In celelalte mari orase ale tarii, apetitul pentru achizitiile de locuinte a cunoscut, potrivit raportului citat, majorari anuale de doua cifre: 12% in Constanta, 28% in Timisoara si, respectiv, 34% in Brasov.

Apartamente noi versus vechi

In ceea ce priveste tipul de locuinte cautate de catre potentialii cumparatori, cele nou-construite (apartamente si case finalizate dupa anul 2000) sunt in continuare majoritare, cu o pondere de 57% dintre cautarile pe cele sase mari orase (in crestere de la 56% in ultimul trimestru din 2017).

Oferta de locuinte, in contrapunct cu apetitul pentru achizitii

La capitolul oferta, datele Analize Imobiliare arata ca, raportat la perioada similara a anului trecut, numarul proprietatilor disponibile spre vanzare s-a diminuat cu 5,9% la nivelul marilor orase, pe fondul cresterii cererii si a numarului de tranzactii din piata. In contrapunct cu evolutia cererii, tendinta de scadere a ofertei de locuinte explica, de altfel, tendinta as... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro