Apele miraculoase de la Vizantea. Acum un secol bolnavii veneau in statiune pe targa si plecau acasa vindecati

Apele miraculoase de la Vizantea. Acum un secol bolnavii veneau in statiune pe targa si plecau acasa vindecati

Medicul era convins de valoarea acestor ape sulfuroase, dupa ce cu cativa ani in urma un tinichigiu din Panciu, care avea reumatism cronic si pentru care s-a incercat vindecarea sa la medici din Bucuresti, fara succes, s-a insanatosit complet doar dupa cateva bai cu apa de la izvoarele de aici. Din analiza de laborator facuta de un renumit farmacist al timpului cu privire la apele minerale de la Vizantea, care a cuprins doar sase din cele 20 de izvoare cunoscute la acea data, a reiesit ca apele sunt foarte clorurate, iodurate (izvorul nr.

acum 78 luni (30 Aug 2017)

In urma cu 135 de ani, in localitatea Vizantea Manastireasca, din judetul Vrancea, a fost fondata prima statiune balneoclimaterica, in care anual mii de oameni veneau sa se trateze.

Istoria acestor izvoare de apa a iesit la iveala in anul 1869, dupa ce multa vreme localnicii le-au considerat scurgeri de la puturile de pacura aflate in acea zona.

"In anul 1888, medicul orasului si Spitalului Panciu, Rafail Rosin, face pentru prima data studiul terapeutic al acestor ape, in vederea sustinerii tezei de doctorat la Facultatea de Medicina din Bucuresti. El descopera mai multe izvoare luand probe de la 25 dintre ele, cate 2 sticle de un litru pe care le trimite Laboratorului Chimic Central Bucuresti. Dupa un an de asteptari, neprimind nici un raspuns, medicul din Panciu renunta la teza de doctorat, dar continua observatiile medicale si indruma pe bolnavii de scrofuloza, reumatism, sifilis, sa faca bai la Vizantea", scrie profesorul Herchea.

Medicul era convins de valoarea acestor ape sulfuroase, dupa ce cu cativa ani in urma un tinichigiu din Panciu, care avea reumatism cronic si pentru care s-a incercat vindecarea sa la medici din Bucuresti, fara succes, s-a insanatosit complet doar dupa cateva bai cu apa de la izvoarele de aici.

Vestea vindecarii sale s-a imprastiat rapid si in anul urmator, mai multi bolnavi din acest oras s-au vindecat de reumatism cu ajutorul bailor facute la Vizantea. Pe atunci comuna avea doar 327 de case si putin peste 1.300 de locuitori.

De altfel, Ministerul Domeniilor a fost informat despre efectul acestor ape in 1891 si 1892 si s-au intreprins demersuri pentru a i se acorda o atentie mai mare statiunii in care oamenii erau vindecati de reumatism, scrufuloza, pelagra si chiar sifilis. Foarte multi oameni voiau sa vina sa se trateze aici, dar in lipsa locurilor de cazare renuntau la acest gand. Cu baile care se mai faceau la d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro