Ape tulburi in Marea Chinei de Sud. Beijingul reactioneaza dur la decizia data de Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga

Ape tulburi in Marea Chinei de Sud. Beijingul reactioneaza dur la decizia data de Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga

Hotararea luata marti de Curtea Permanenta de Arbitraj (CPA) de la Haga este coplesitoare pentru Beijing. Sentinta acestui arbitraj este "o hartie buna de aruncat", a declarat adjunctul ministrului chinez de Externe Liu Zhenmin, care a afirmat dreptul Beijingului de a instaura o "zona de identificare aeriana pentru aparare" (ADIZ) in regiune. "Apele Marii Chinei de Sud sunt pe punctul de a deveni mult mai turbulente", a avertizat pentru AFP Ian Storey, un specialist in domeniul securitatii regionale de la Singapore.

acum 92 luni (13 Jul 2016)

Hotararea luata marti de Curtea Permanenta de Arbitraj (CPA) de la Haga este coplesitoare pentru Beijing. Ea furnizeaza "munitie" diplomatica atat Filipinelor, o tara aflata la originea procedurii de arbitraj, cat si altor vecini care se opun de mult timp pretentiilor teritoriale chineze.

Sentinta acestui arbitraj este "o hartie buna de aruncat", a declarat adjunctul ministrului chinez de Externe Liu Zhenmin, care a afirmat dreptul Beijingului de a instaura o "zona de identificare aeriana pentru aparare" (ADIZ) in regiune.

Delimitarea acestei zone - in care avioanele civile ar fi obligate sa se identifice in fata unor controlori aerieni militari - "depinde de nivelul amenintarii cu care ne confruntam", a declarat Liu.

China a mai proclamat o astfel de zona in cea mai mare parte a Marii Chinei de Est - intre Coreea de Sud si Taiwan - provocand furia comunitatii internationale.

China argumenteaza ca ea este prima care a descoperit, a dat un nume si a explorat Marea Chinei de Sud.

Ea isi bazeaza revendicarile aproape asupra intregii mari - aproximativ 2,6 milioane de kilometri patrati din cele trei milioane - pe o delimitare in "noua puncte" care a aparut pe hartile chinezesti in anii '40.

Fostul premier filipinez Benigno Aquino a sesizat CPA in 2013, la un an dupa ce China a preluat controlul asupra Scarborough, un recif situat in zona economica exclusiva a Filipinelor (ZEE), la aproximativ 650 de kilometri de Insula chineza Hainan (sud).

In ultimii ani, China a construit insule artificale uriase, capabile sa gazduiasca infrastructuri militare si piste de aterizare pe Insulele Spratley, unul dintre principalele arhipelaguri.

Departe de orice sarbatorire, Guvernul noului presedinte filipinez Rodrigo Duterte s-a limitat sa "salute" hotararea, indemnand la retinere.

Sef... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro