Aparat care analizeaza comportamentul uman, inventat de un psihiatru roman

Aparat care analizeaza comportamentul uman, inventat de un psihiatru roman

Eu am bagat comportamentul uman, pe parametrii fizici, disecati si am facut modele matematice si asta a fost foarte impresionant pentru lumea medicala psihiatrica", afirma doctorul psihiatru Virgil Enatescu Acesta aparat a ajuns si la Conventia Mondiala de Psihiatrie de la Hawai din anii 70, locul din care a inceput sa capete o expansiune mondiala prin interesul pe care l-au manifestat toti psihiatrii acelor vremuri.

acum 75 luni (1 Jan 2017)

Unul dintre cei care a pus bazeze interconectarii stiintelor in folosul omenirii a fost doctorul academician Virgil Enatescu, cel care a creat primele computere folosite in psihiatrie si in analiza psihiatrica a oamenilor.

"In 1971 am realizat primul aparat, foarte greu a fost priceput si de cei care mi-au brevetat inventia, eu am construit prototipuri si abia pe urma le-au brevetat pentru ca nici ei nu le intelegeau. Atunci am inventat un grup de aparate mai larg care sa poata prelua scrisul sa il analize, mersul, vocea, gesturile, erau o gramada de lucruri care s-au adunat toate si care permitea sa bagi criteriile de comportament ale omului, sa le bagi in calculator si sa le matematizezi. Eu am bagat comportamentul uman, pe parametrii fizici, disecati si am facut modele matematice si asta a fost foarte impresionant pentru lumea medicala psihiatrica", afirma doctorul psihiatru Virgil Enatescu

Acesta aparat a ajuns si la Conventia Mondiala de Psihiatrie de la Hawai din anii 70, locul din care a inceput sa capete o expansiune mondiala prin interesul pe care l-au manifestat toti psihiatrii acelor vremuri. Aparatul a fost an dupa an imbunatatit si multi chiar l-au modificat, dar intr-o varianta mult mai scumpa si greu accesibila.

"Alte aparate de acest tip exista, dar sunt foarte complicate si foarte scumpe, eu am facut una mai ieftina si mai precisa si mult mai eficienta. Intre ce a fost cand am facut eu si ce avem acuma ca si tehnologie e un salt urias. Cand am trimis prima lucrare la conventia de psihiatrie lucram pe calculatoare Felix si calculatoare independente 100. Aceasta aduce o relaxare si usurare a muncii noilor psihiatri, care au la indemana o paleta intreaga de ajutoare in exercitarea muncii. Treaba cu aparatura asta ar trebui sa o reiau ca sa o fac la ultima generatie si sa se faca o productie, pentru ca ar avea o trecere fantastica", mai completeaza medicul.

Doctorul Virgil Enatescu a semnat sapte carti si mo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro