APADOR-CH: Guvernul mai taie, in secret, din dreptul la viata privata si la informare

APADOR-CH: Guvernul mai taie, in secret, din dreptul la viata privata si la informare

"Judecatorul de camera preliminara verifica legalitatea si temeinicia solutiei de renuntare la urmarirea penala pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul de urmarire penala si a inscrisurilor noi prezentate si, prin incheiere, admite sau respinge cererea de confirmare formulata de procuror. In cazul in care respinge cererea de confirmare, judecatorul de camera preliminara: a) desfiinteaza solutia de renuntare la urmarire penala si trimite cauza la procuror pentru a incepe sau a completa urmarirea penala ori, dupa caz, pentru a pune in miscare actiunea penala si a completa urmarirea penala;

acum 96 luni (20 May 2016)

Potrivit APADOR-CH, Guvernul s-ar fi folosit de pretextul armonizarii Codurilor cu ultimele decizii ale Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), dar si cu unele directive europene, adoptand in secret o ordonanta prin care se aduc si alte modificari periculoase celor doua Coduri. Astfel, prin Ordonanta de Urgenta, au fost aduse peste 150 de modificari Codului penal si Codul de procedura penala.

Potrivit acestora, printre numeroasele modificari ale Codului de procedura penala au fost strecurate si unele texte pentru care nu se poate justifica nici necesitatea corelarii cu deciziile Curtii Constitutionale, nici necesitatea implementarii urgente a unor directive.

La modifacarile Codurilor prin Ordonanta de Urgenta si-au adus aportul expertii Ministerului Justitiei. 153 din codul de procedura penala, constand in eliminarea filtrului judecatoresc, ce era prevazut, si in abilitarea procurorului de a cere direct de la banci, fara incuviintarea judecatorului, datele financiare ale unei persoane, nu a fost ceruta in nicio decizie a Curtii Constitutionale si nici prin vreo directiva europeana ce trebuie implementata, arata organizatia. 6 din Constitutie interzice adoptarea de ordonante de urgenta prin care sunt afectate drepturile si libertatile prevazute de Constitutie", precizeaza APADOR-CH. 228 din Codul de procedura penala, care prevedea ca dupa luarea masurii arestarii preventive, inculpatului i se aduc la cunostinta, de indata, in limba pe care o intelege, motivele pentru care s-a dispus aceasta masura.

Reprezentantii organizatiei se intreaba retoric care a fost urgenta abrogarii acestui text de lege care reglementa dreptul la informare al persoanei arestate, componenta esentiala a dreptului la un proces echitabil?

APADOR-CH solicita Guvernului sa remedieze aceste incalcari ale Constitutiei si aminteste faptul ca legiferarea pe ascuns, netransparenta si neloiala nu este o cale democratica de urmat. As... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro