Anxietatea sociala sau frica de a fi judecati de ceilalti

Anxietatea sociala sau frica de a fi judecati de ceilalti

Dintre simptomele emotionale, amintim: frica intensa de situatii si locuri in care nu cunosti alte persoane, de a fi in centrul atentiei, de a nu spune ceva nepotrivit, de situatiile in care ai putea sa fii judecat, imposibilitatea de a stabili un contact vizual cu oamenii, teama ca ceilalti ar putea sa iti descopere frica, rusinea, teama de a parea prost, ciudat, teama de a manca in fata altor oameni, teama de a purta discutii telefonice de fata cu alte persoane, teama de a fi tachinat, de a se glumi pe seama ta etc.

acum 60 luni (16 Sep 2017)

Ca forma de manifestare, anxietatea sociala poate determina o teama de a nu fi judecat atunci cand iesi in public, de a interactiona cu grupuri de persoane, nesiguranta si nelinistea, tensiunea cand trebuie sa intri in contact cu grupuri sociale.

"Anxietatea sociala este cea mai comuna forma de tulburare de anxietate. Studiile au aratat ca afecteaza aproximativ 13-14% din oameni la un moment dat in viata lor, iar izolarea creata de anxietatea sociala poate duce la singuratate si depresie, care nu fac altceva decat sa scada stima, increderea de sine si multe alte efecte negative", explica Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

"Nimanui nu ii place sa fie judecat, criticat, sa fie neplacut de altii, insa pentru unii frica de a primi reactii negative din partea celorlalti se poate transforma in paranoia si panica in momentul in care intra in contact cu cineva. Persoanele cu tulburare de anxietate sociala au o frica irationala de a fi urmarite, judecate sau evaluate, se simt irational jenate si umilite. Anxietatea si disconfortul devin atat de extreme in unele cazuri, incat interfereaza cu viata de zi cu zi.

Persoanele care sufera de tulburare de anxietate sociala prezinta atat simptome emotionale, cat si fizice. Dintre simptomele emotionale, amintim: frica intensa de situatii si locuri in care nu cunosti alte persoane, de a fi in centrul atentiei, de a nu spune ceva nepotrivit, de situatiile in care ai putea sa fii judecat, imposibilitatea de a stabili un contact vizual cu oamenii, teama ca ceilalti ar putea sa iti descopere frica, rusinea, teama de a parea prost, ciudat, teama de a manca in fata altor oameni, teama de a purta discutii telefonice de fata cu alte persoane, teama de a fi tachinat, de a se glumi pe seama ta etc.

Dintre simptomele fizice, cele mai evidente sunt: imbujorarea, transpiratia abundenta, tremuratul, tensiune musculara, bataile puternice de inima, probleme de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro