Anul 2015 cu noi necunoscute geopolitice

Iranul si programul nuclear La 24 noiembrie 2014, Iranul si cele sase puteri (cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate plus Germania) care negociaza de peste un deceniu un acord asupra dosarului nuclear iranian, au ratat sansa de a incheia acest contencios si a fost fixat un nou termen la 30 iunie. Ceea ce se dezbate in continuare este ritmul ridicarii sanctiunilor si, mai ales, vointa Ghidului Suprem, ayatollahul Ali Khamenei de a scoate tara din izolare, cu riscul de a vedea tineretul, dornic de modernitate, de a scapa de sub controlul serviciilor se securitate. Acum, invers, cresterea interventiei straine - militara, diplomatica, financiara si umanitara - ar putea fi cea mai buna solutie si probabil singurul mod de a rezolva multiplele crize din Siria, Irak, Iran, Turcia, Israel Palestina si din Africa de Nord. Sunniti vs siiti Contextul mai larg al acestei lipse de leadership moral si religios este razboiul din cadrul Islamului intre sunniti si siiti, care in teorie opune Pakistanul si monarhiile din Golf, condus de Arabia Saudita, contra siitilor condusi de Iran, Hezbollahul din Liban si aliatii lor alaouiti din regimul sirian al lui Bashar al-Assad. Circa 200.000 persoane au murit, peste 3 milioane de refugiati au fugit in Turcia, Liban, Irak si Iordania si circa 6,5 milioane de persoane sunt deplasate in interior si cel putin 150.000 de sirieni au primit azil in UE.

acum 66 luni (6 Jan 2015)

Potrivit istoricilor, anul 2015 ar trebui sa fie bogat in rasturnari de situatii, cum au fost si anii 1415, 1515, 1715, 1815... Revenind la situatia concreta a actualitatii, prin razboiul din Ucraina si ofensiva Statului Islamic in Irak, anul 2014 a fost dominat de persistenta tensiunilor internationale si de amenintarea jihadistilor. Aceste doua crize vor continua sa domine si anul 2015, dar caderea preturilor petrolului ar putea reface cartile.

Fiecare an XV va anunta, asadar, o noua era si istoria pare ca nu a dezmintit aceasta ipoteza. In anul 1415 a fost dezastrul de la Azincourt, cand armata engleza a spulberat trupele franceze si englezii s-au instalat in Franta. Un secol mai tarziu, anul 1515 a fost marcat de victoria regatului Frantei in batalia de la Marignan. Lecherbonnier crede ca "trei evenimente sunt pe cale sa izbucneasca - razboiul contra jihadului la nivel mondial, criza euro si criza petrolului.

La 15 ianuarie, presedintii ucrainean, Petro Porosenko, si rus, Vladimir Putin, ar urma sa continue negocierile, in prezenta cancelarului german, Angela Merkel, si a presedintelui francez, Fran├žois Hollande.

2015 incepe cu alegeri anticipate in Grecia si se va incheia cu un scrutin crucial in Spania. In mesajul de Anul Nou, presedintele Italiei, Giorgio Napolitano si-a anuntat demisia apropiata - se pare la jumatatea lui ianuarie - mult inainte de finalizarea mandatului sau prezidential. Asadar, si Italia va cunoaste o perioada de criza politica. In Grecia si in Spania, stanga radicala reprezentata de Syriza si Podemos beneficiaza de o larga sustinere populara, producand frisoane la Bruxelles. La Atena, ex-premierul Papandreu, a anuntat ca va parasi PASOK (socialist, fondat de tatal sau in 1974) pentru a fonda un nou partid inaintea alegerilor generale cu obiectivul declarat de a scoate tara din criza, dar mai ales pentru a atrage partizanii Syriza.

Un alt scrutin poate modifica geografia geopolitica a UE - alegerile din... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro