Antropologul Vintila Mihailescu: Romania altfel este altfel rau de tot si totdeauna in rau. Este, de fapt, o premisa, nu o concluzie. Doamnelor si domnilor, haideti sa ne temperam! | INTERVIU ROMANIA LIBERA

Cartea "De ce este Romania astfel?", coordonata de antropologul Vintila Mihailescu, a luat nastere dintr-o discutie despre "galceava intelectualilor" starnita de eseul "De ce este Romania altfel?", al istoricului Lucian Boia. De ce este Romania "astfel", si nu "altfel", mai bine zis de ce este Romania asa cum este, care este diferenta dintre cele doua abordari, ipostazele romanesti ale exceptionalismului si care ii sunt avatarurile aflam de la Vintila Mihailescu. Fata de aceasta obsesie romaneasca, care tine, dupa parerea mea, de o anumita imaturitate a noastra, si anume nevoia de a ne compara tot timpul cu altii ca sa vedem cam cum stam: ne-au luat-o bulgarii inainte sau nu? Fata de acest fenomen social, si nu fata de domnul Boia - sa fie foarte clar, cartile sale vor ramane repere pentru istoria Romaniei -, cartea aceasta incearca sa aiba o reactie intelectuala care sa sugereze macar, sa forteze oamenii sa-si puna intrebarea daca acest discurs in care ne scaldam cu totii din ce in ce mai mult este indreptatit sau nu. Vorbim pana in ziua de azi de cele doua Romanii - una care conteaza, despre care vrem sa stim niste lucruri, si o Romanie care ne trage inapoi si despre care nu vrem sa stim nimic decat ca e inapoiata. Fata de aceasta perioada si aceste incercari ale propriei noastre istorii putem sa ne comparam mai eficient, cu sanse mai mari de a intelege particularitatile "simfoniei bizantine", ale ortodoxiei, dar si ale noastre, ca societate puternic ortodoxa si care, iata, in secolul XXI, se declara cea mai religioasa republica din Europa. Este valabil la nivel de individ, de colectivitati si, intr-o anumita masura si intr-un anumit mod, la nivel de natiuni. Altfel spus, iti alegi un model atat de nerealist (prea indepartat de ceea ce esti si poti sa fii) incat nivelul tau de realizare va ramane permanent mult sub nivelul tau de asteptare, setat prin modele diferite si "inalte". Chiar si cei obsedati de decalaje ar trebui sa priveasca si la drumul urias pe care l-am parcurs in ultima suta de ani, nu doar la faptul ca inca n-am ajuns acolo unde au ajuns societati care au luat-o pe acest drum cu mai multe secole inaintea noastra. Bagatelizam acest aspect, dar fac o mica precizare: o comisie de experti UE a aratat anul trecut ca Romania are in urmatorii cinci ani de departe cel mai mare potential de dezvoltare ecologica din Europa si va bate tot in aceasta privinta - daca, bineinteles, va face ceva!

acum 86 luni (9 Jul 2017)

Cartea "De ce este Romania astfel?", coordonata de antropologul Vintila Mihailescu, a luat nastere dintr-o discutie despre "galceava intelectualilor" starnita de eseul "De ce este Romania altfel?", al istoricului Lucian Boia.

De ce este Romania "astfel", si nu "altfel", mai bine zis de ce este Romania asa cum este, care este diferenta dintre cele doua abordari, ipostazele romanesti ale exceptionalismului si care ii sunt avatarurile aflam de la Vintila Mihailescu.

RL: Istoricul Lucian Boia si-a intitulat cartea "De ce este Romania altfel", iar dumneavoastra, "De ce este Romania astfel?". Nu vorbiti amandoi despre "de ce este Romania asa cum este"? Este foarte important de unde privesti acelasi lucru. Pentru ca, atunci cand vorbesti de Romania altfel, exact cum ati spus, te referi la ea, dar in comparatie cu un altul semnificativ, cu un reper exterior.

De fapt, cele doua perspective nu trebuie sa fie izolate, caci merg mana in mana, asa cum identitatea nu exista fara alteritate. Mai mult, daca privesti cu mai multa atentie "identitatea" romaneasca, vei constata destul de repede ca ea nu exista fara "alteritatea" europeana, la care s-a raportat permanent, chiar daca in moduri diferite in epoci diferite.

Pe scurt, Romania este altfel pentru ca este astfel, adica intr-un mod mai mult sau mai putin al sau, construit prin interactiuni seculare cu ceilalti. Din acest punct de vedere, "De ce este Romania altfel?" si "De ce este Romania astfel?" Romania altfel este altfel rau de tot si totdeauna in rau. Este, de fapt, o premisa, nu o concluzie. Este un fel de folclor cioranian, dar fara Cioran. Este o moda care s-a exacerbat in ultima vreme, care a ocupat spatiul public si pe care domnul Boia o consacra, iata, academic. Si de aici porneste si volumul despre care vorbiti, cu titlul sau evident polemic. Fata de aceasta obsesie romaneasca, care tine, dupa parerea mea, de o anumita imaturitate a noastra, si anume nevoia de a ne compara to... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro