Antreprenoriatul, limba straina pentru taranul roman

Dincolo de aparente Ne-am adunat mai multi oameni din diverse medii al societatii, ziaristi, organizatii neguvernamentale, vinerea trecuta, la Muzeul Taranului Roman, invitati de World Vison Romania, sa dezbatem rezultatele preliminare ale unui studiu vizand antreprenoriatul si sansa la un loc de munca pentru oamenii din mediul rural. Mai important, intreprinzatorii au de valorificat un imens potential de meserii traditionale, ca vorbim de olarit sau de costume populare, de prelucrarea lemnului ori de jucarii. Este clar ca, in cazul de fata, vorbim si de lipsa retelelor de Internet in multe sate ale Romaniei, ca sa nu mai vorbim de accesul la un calculator. Omul invatase de la tatal sau prelucrarea lemnului, iar de la World Vision, mai nou, cum sa ordonezi tot ce ai de facut, din punctul de vedere al actelor si proiectelor, intr-o afacere.

acum 86 luni (29 Nov 2015)

Lipsa de informatii despre programele europene, si mai ales de finantari, sunt principalele motive pentru care taranul roman este in continuare asociat doar cu brazda de pamant. Antreprenoriatul este o limba straina, dincolo de soseaua de centura a oraselor, rezulta dintr-un recent sondaj realizat de World Vision.

Dincolo de aparente

Ne-am adunat mai multi oameni din diverse medii al societatii, ziaristi, organizatii neguvernamentale, vinerea trecuta, la Muzeul Taranului Roman, invitati de World Vison Romania, sa dezbatem rezultatele preliminare ale unui studiu vizand antreprenoriatul si sansa la un loc de munca pentru oamenii din mediul rural. Daca le aprofundezi, iti dai seama ca au in spatele lor suferinta omului de la tara. Dar este clar un lucru, cel putin din experienta gazdelor noastre, anume ca inteligenta si talentul omului de la brazda pot scoate la iveala idei de afaceri. Mai important, intreprinzatorii au de valorificat un imens potential de meserii traditionale, ca vorbim de olarit sau de costume populare, de prelucrarea lemnului ori de jucarii.

Cifrele si se ce afla in spatele lor

Sa vedem, inainte de toate, cifrele. Au fost intervievati 2.800 de oameni cu varste intre 14 si 64 de ani, din aproape toate judetele. Toti din sate, unele mai apropiate de oras, altele la peste 100 de kilometri de asfaltul citadin. De pe urma intrebarilor a rezultat ca numai 16% ar vrea sa-si deschida o afacere. Pe de alta parte, 67% reclama taxele si impozitele prea mari, care le pun bete-n roate, in timp ce 30% isi amintesc de furcile birocratiei. Mai e vorba si de fondurile europene, in special cele nerambursabile, 82% sustinand ca este aproape imposibil sa atingi un asemenea deziderat. La toate acestea se adauga raspunsul legat de scoala. Este nevoie de educatie, spun 70% dintre cei chestionati. Si e normal sa vorbesti de educatie, pentru ca, inainte de toate, trebuie sa stii carte, ca sa citesti si sa completezi toate chestionarele u... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro