Antonio Tajani este noul presedinte al Parlamentului European

UPDATE 23.00 Tajani a obtinut 351 de voturi in cel de-al patrulea tur de scrutin, iar Gianni Piattella (S&D) a obtinut numai 282 de voturi. - Stirea initiala - In primul tur, reprezentantul Partidului Popular European (PPE) Antonio Tajani a obtinut 274 de voturi din 683, fiind urmat de socialistul Gianni Pitella, ales de 183 de europarlamentari. Socialistii europeni, nemultumiti de retragerea lui Guy Verhofstadt si de alianta dintre ALDE si PPE Grupul socialistilor europeni a primit marti cu surpriza si nemultumire anuntul ca liberalul Guy Verhofstadt s-a retras din cursa pentru presedintia Parlamentului European, precum si cel privind alianta formata de liberali cu popularii europeni, scrie Politico, potrivit Agerpres. Varsta este criteriul final de departajare in cazul in care primii doi candidati la presedintia Parlamentului European obtin acelasi numar de voturi la ultimul tur de scrutin, indica regulamentul legislativul Uniunii Europene, potrivit Agerpres.

acum 42 luni (18 Jan 2017)

UPDATE 23.00 Tajani a obtinut 351 de voturi in cel de-al patrulea tur de scrutin, iar Gianni Piattella (S&D) a obtinut numai 282 de voturi.

UPDATE 21.55 Niciun candidat nu a obtinut majoritatea absoluta necesara de voturi valide in primele trei runde de vot, in alegerile prezidentiale din Parlament, de marti.

UPDATE 16.10 Antonio Tajani a obtinut 287 de voturi in al doilea tur, iar principalul sau contracandidat, Gianni Pittella, 200. Daca niciunul dintre candidati nu obtine 50% plus un vot, primii doi clasati vor intra in al patrulea tur de scrutin, decisiv, ce va avea loc cel mai probabil in cursul serii, transmite news.ro.

- Stirea initiala -

In primul tur, reprezentantul Partidului Popular European (PPE) Antonio Tajani a obtinut 274 de voturi din 683, fiind urmat de socialistul Gianni Pitella, ales de 183 de europarlamentari.

Si Tajani a obtinut un scor mai mic decat numarul europarlamentarilor conservatori din PPE si liberali din ALDE, care au convenit in noaptea de luni spre marti sa formeze o alianta ce i-ar permite candidatului PPE sa aiba sanse mai mari pentru a ajunge in functia de presedinte al PE.

Helga Stevens, reprezentanta conservatorilor si reformistilor europeni, s-a clasat pe locul trei, cu 77 de voturi. Jean Lamberts, reprezentantul grupului ecologist, a obtinut 56 de voturi, iar Eleonora Forenza, care a candidat din partea gruparii stangii europene, a obtinut 50 de voturi. Ultimul s-a clasat europarlamentarul roman Laurentiu Rebega, membru al grupului condus de politicianul de extrema dreapta Marine Le Pen. El a fost votat de 43 de europarlamentari.

Al doilea tur de scrutin urmeaza sa aiba loc la ora locala 15.00 (14.00, ora Romaniei). Daca nici dupa trei tururi nu se va ajunge la situatia ca un candidat sa obtina majoritatea de 50+1, marti seara va avea loc al patrulea tur, care va fi de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro