Anticoruptie si reforme in Irak

Irakul este prins intr-o grava criza politica dupa anuntarea, pe 9 februarie, de catre premierul Abadi, a vointei sale de inlocuire a ministrilor afiliati partidelor cu tehnocrati, mai liberi de a pune in practica reformele anticoruptie adoptate in 2015 in urma marilor manifestatii populare contra clientelismului clasei politice. Destituirea premierului Abadi poate crea o lunga perioada de vid de putere si incetinirea luptei contra SI, care controleaza teritorii la vest si la nord de Bagdad.

acum 98 luni (3 May 2016)

Irakul este prins intr-o grava criza politica dupa anuntarea, pe 9 februarie, de catre premierul Abadi, a vointei sale de inlocuire a ministrilor afiliati partidelor cu tehnocrati, mai liberi de a pune in practica reformele anticoruptie adoptate in 2015 in urma marilor manifestatii populare contra clientelismului clasei politice. Dar seful guvernului, sustinut de Moqtada Al-Sadr, se confrunta cu rezistenta clasei politice, pana in tabara sa siita, contra sfarsitului cotelor politice - repartizarea principalelor posturi-cheie din guvern pe o baza etnica si confesionala - de teama ca isi vor pierde avantajele si influenta.

Excedati, mii de irakieni, majoritatea simpatizanti ai demnitarului siit Moqtada Al-Sadr, au organizat manifestatii timp de saptamani care au culminat sambata cu invadarea "zonei verzi" ultrasecurizata din Bagdad (cartierul fortificat care adaposteste principalele institutii ale puterii si ambasadele straine) si ocuparea cateva ore a Parlamentului. Foarte popular in cartierele defavorizate din Bagdad si in orasele din sudul siit, puternicul imam siit Moqtada Sadr, care s-a reinventat drept campion al reformelor in Irak, este descendentul unei influente familii religioase si s-a plasat in fruntea uneia din miscarile siite importante din tara, reprezentata in Parlament, desi partizanii sai ameninta astazi establishementul politic. Invazia Parlamentului care a avut loc sambata risca sa complice si mai mult tinerea unei noi sesiuni, cladirea avand nevoie de o serioasa curatenie si o punere in ordine. Premierul a ordonat ca autorii turbulentelor sa fie adusi in fata justitiei, dar se pare ca postul sau se tine de un fir de ata.

Washingtonul, ingrijorat

Criza irakiana e urmarita cu ingrijorare de SUA si de ONU, care se tem sa "nu deturneze" autoritatile de la lupta contra organizatiei Statul Islamic "ce constituie adevarata amenintare" pentru irakieni. Grupul jihadist a revendicat un dublu atentat sinucigas cu masina capcana car... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro