ANSVSA: Laptele de la fermele din Romania este conform. Primele analize de la Arges si Dolj sunt negative

ANSVSA: Laptele de la fermele din Romania este conform. Primele analize de la Arges si Dolj sunt negative

Pe 1 martie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara ca nu este exclusa posibilitatea ca sursa contaminarii cu E-coli a branzei proaspete de vaci de la Lactate Bradet sa fi fost laptele livrat de fermele din Dolj si Arges. Totusi, rezultatele anchetei preliminare arata ca cel putin un copil internat cu sindrom hemolitic uremic la Spitalul "Marie Curie" din Capitala, care a fost intre timp externat, a consumat branza de vaci de la producatorul din Curtea de Arges. Oficialii unitatii medicale mai spun ca si alti doi copii internati in continuare in spital au consumat branza de la vaci de la o ferma din judetul Dolj si de la un magazin din Campulung.

acum 87 luni (3 Mar 2016)

La ora la care discutam vorbim de toate fermele din Romania", a precizat presedintele ANSVSA, potrivit Agerpres. De asemenea, el a adaugat ca rezultatele probelor prelevate de la cele doua ferme din Arges si Dolj vor fi facute publice in momentul in care vor fi finalizate, insa primele probe au iesit negative, iar altele mai sunt in lucru. "Noi facem controale in fermele din Arges si Dolj pentru ca asa ne cere procedura, iar cand se vor finaliza toate analizele pe care le-am recoltat vom face declaratii sau vom transmite un comunicat de presa. Am vrut sa fac aceste precizari pentru ca s-a creat o psihoza in randul populatiei si oamenii trebuie sa stie ca laptele este conform, ca nu sunt probleme pe lapte, iar fermierii trebuie sa isi duca activitatea in mod normal", a precizat seful ANSVSA. Pe 1 martie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara ca nu este exclusa posibilitatea ca sursa contaminarii cu E-coli a branzei proaspete de vaci de la Lactate Bradet sa fi fost laptele livrat de fermele din Dolj si Arges. "(...) Este posibil si vom verifica pentru ca, potrivit specialistilor, contaminarea ar fi fost de la lapte. Personalul din fabrica este sanatos, nu este purtator si este greu de crezut ca in comert s-ar fi putut realiza contaminarea", a explicat ministrul Agriculturii. Potrivit anchetei epidemiologice, doi dintre copiii internati in spital, care s-au imbolnavit de sindrom hemolitic uremic au mancat branza produsa de Lactate Bradet, de unde provine si branza in care a fost gasita bacteria agresiva E.coli, ce a facut ravagii in randul micutilor.

Enigme care inca nu sunt rezolvate

Pe de alta parte, rezultatele partiale ale anchetei ANSVSA arata ca branza incriminata a fost produsa pe 22 februarie, insa primele cazuri de imbolnaviri au aparut cu cateva zile inainte.

"E greu de spus daca intr-adevar branza a stat la baza acelor imbolnaviri. Nici macar nu se stie daca este vorba de acelasi lot. Problema a fost ca raportarile s-au fac... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro