ANSVSA a descoperit nereguli grave la producatorii de lapte. 18 unitati, inchise definitiv. Alte 22, suspendate

In urma neregulilor constatate au fost aplicate un numar de 197 de sanctiuni, respectiv 138 avertismente si 59 amenzi in valoare de 131.040 de lei. Pentru laptele si produsele lactate care provin de la alte specii decat de la vaci de lapte, se va specifica specia de la care provine, comform Agrointel.

acum 53 luni (20 Apr 2016)

"Au fost verificate un numar de 322 de ferme, 1.003 exploatatii non-profesionale, 255 centre colectare lapte, 119 unitati de procesare autorizate sanitar-veterinar, 253 unitati procesare inregistrate sanitar-veterinar, 105 depozite independente care stocheaza lapte/produse lactate in cadrul Programului Ā«Laptele si CornulĀ»", se precizeaza inr-un comunicat al ANSVSA. In urma neregulilor constatate au fost aplicate un numar de 197 de sanctiuni, respectiv 138 avertismente si 59 amenzi in valoare de 131.040 de lei. De asemenea, inspectorii au decis suspendarea activitatii in 22 de cazuri si 18 ordonante de interzicere a activitatii.

Printre neregulile constatate se numara: etichetare necorespunzatoare a produselor alimentare, deficiente privind intretinerea spatiilor si echipamentelor de lucru, nerespectarea normelor de igiena privind intretinerea adaposturilor de animale sau lipsa documentelor care sa ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor, se arata in comunicatul ANSVSA.

Scandalul Bradet

Controalele realizate de inspectorii veterinari vin dupa ce in februarie, o fabrica de lactate din Bradet a fost suspectata pentru a fi sursa imbolnavirii a mai multor copii din Arges, dintre care trei au murit din cauza sindromului hemolitic uremic (SHU). Desi in cele din urma nu s-a putut face o legatura intre branza produsa la Bradet si problemele de sanatate ale bebelusilor, ulterior, in martie, analizele de laborator au aratat ca sapte dintre cei 19 angajati ai fabricii sunt purtatori ai bacteriei E.coli, iar trei dintre ei au prezentat chiar cu gene care produc toxina ce a dus la aparitia SHU, a relatat presa centrala. Eticheta detaliata

Deputatii au hotarat la inceputul lunii aprilie ca etichetele pentru laptele de consum sa fie schimbate, astfel incat producatorii si distribuitorii sa inscrie obligatoriu pe ambalaj tara de origine si locul de provenienta a laptelui crud materie prima pentru consum. Mai mult, daca la obtinerea ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro