ANRE, acuzata ca a fraternizat cu producatorii de energii regenerabile

"Analiza comparativa a datelor privind functionarea in regim cuplat a Pietei Zilei Urmatoare pe primele 5 luni ale anului 2015, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (…) arata ca exportul de energie a crescut de la 3,5 Twh la 4,5 Twh, adica cu 27%, importul a crescut de la 1,35 la 1,7 TwH , iar per total soldul import-export a crescut de la 2,2 la 2,8 Twh in favoarea exportului", afirma victorios ANRE in iunie. Efecte: concedierea a mii de angajati din termocentrale Producatorul de energie de stat cere tuturor organelor competente, inclusiv Comisiilor de specialitate din Parlamentul Romaniei, sa investigheze aceasta situatie "creata in mod absolut deliberat de ANRE", situatie care inseamna de fapt pierderi de sute de milioane euro pentru statul roman, inchideri de companii si pierderi de mii de locuri de munca.

acum 111 luni (2 Jul 2015)

Fisiere atasate: Barem BAC 2015 Economie.pdf

Exporturile de banane nu sunt singura ciudatenie a Romaniei. In prima jumatate a anului, Romania a importat din Ungaria o cantitate de energie de 88 de ori mai mare decat cea exportata catre aceasta tara.

Romanii platesc anual peste 400 de milioane euro prin facturile lor de curent pentru "ajutorarea" sectorului de energii regenerabile - pe motiv ca acestea ar polua mai putin, dar subventiile se dovedesc a fi doar o afacere foarte profitabila pentru producatorii de energie regenerabila. Subventiile masive primite de la stat, dar suportate in final de consumatori prin taxele prezente in factura de energie electrica permit producatorilor de energii regenerabile si intermediarilor sa exporte energia la preturi mici catre Ungaria, cu obtinerea unor profituri frumoase.

Exporturi doar pe hartie

CE Oltenia acuza Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ca induce voit in eroare populatia si Parlamentul privind exporturile de energie si atrage atentia ca unele firme castiga sume mari exportand "pe hartie" energie subventionata in Ungaria si revanzand-o in Romania la preturi mult mai ridicate.

CE Oltenia face referire la un comunicat trimis la mijlocul lunii trecute de catre ANRE in care autoritatea pretindea ca exporturile Romaniei de energie electrica ar fi crescut dupa cuplarea pietei noastre cu cele din Ungaria, Cehia si Slovacia. "Analiza comparativa a datelor privind functionarea in regim cuplat a Pietei Zilei Urmatoare pe primele 5 luni ale anului 2015, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (…) arata ca exportul de energie a crescut de la 3,5 Twh la 4,5 Twh, adica cu 27%, importul a crescut de la 1,35 la 1,7 TwH , iar per total soldul import-export a crescut de la 2,2 la 2,8 Twh in favoarea exportului", afirma victorios ANRE in iunie. Potrivit CE Oltenia, energia exportata in Ungaria in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2015 a fost de 25.044 MWh (... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro