Anorexia si bulimia, comportamente alimentare extreme

Tinerele care sufera de aceste boli trebuie sa apeleze la ajutor de specialitate din partea medicilor nutritionisti si a psihologilor. Diferenta dintre mancatul compulsiv si bulimie este ca, in prima categorie, cei care mananca nu isi pot reprima aceasta pulsiune, insa, ulterior, nu se simt asa de vinovati sau panicati incat sa doreasca sa se debaraseze de ceea ce au mancat, ca in cazul bulimicilor care isi provoaca voma sau folosesc laxative. Mamele bulimicelor sunt de obicei fie prea posesive, care doresc "binele" fetelor, nepermitandu-le dorinta de autonomie si nelasandu-le sa-si gaseasca propriile valori, fie mame care au o atitudine de neimplicare sub pretextul ca le acorda libertate deplina, neavand capacitatea de a trasa limite.

acum 59 luni (26 Mar 2015)

Tinerele care sufera de aceste boli trebuie sa apeleze la ajutor de specialitate din partea medicilor nutritionisti si a psihologilor. Acestia vor putea sa le prescrie un anumit regim alimentar supravegheat si le vor sprijini sa-si diminueze dorinta de a se infometa sau de a manca in exces.

Nevoia de a fi validati si admirati este o nevoie umana care se pastreaza de-a lungul intregii noastre vieti si se manifesta inca din anii copilariei. Pe de o parte, ne vedem asemanarea cu ceilalti, si deci sentimentul apartenentei la grupul oamenilor, pe de alta parte, constientizam specificitatea noastra. Atunci cand unul dintre parinti sta la propriu alaturi de noi la oglinda, ne ajuta sa descoperim ca suntem asemanatori cu ei, dar si diferiti. Daca discursul din mediul familial este unul iubitor, plin de grija si de siguranta, parintii ne vor reflecta intr-un mod pozitiv, ne vor incuraja si, astfel, vom capata incredere in noi. etc., vom avea parte mai tarziu de distorsiuni ale imaginii corporale, care vor crea sentimente de nemultumire si de devalorizare a propriului corp.

Tulburari identitare

Lipsa reperelor unei imagini de sine cat mai conforma cu realitatea si deficienta unei comunicari afective autentice pot duce, mai tarziu, la grave tulburari alimentare, fie anorexie, fie mancatul compulsiv care se poate transforma in bulimie, fie baleieri intre toate acestea. Diferenta dintre mancatul compulsiv si bulimie este ca, in prima categorie, cei care mananca nu isi pot reprima aceasta pulsiune, insa, ulterior, nu se simt asa de vinovati sau panicati incat sa doreasca sa se debaraseze de ceea ce au mancat, ca in cazul bulimicilor care isi provoaca voma sau folosesc laxative. Aceasta tulburare este mai "versatila", fiind mai putin evidenta, pentru ca oamenii au o greutate relativ normala, insa acestia isi ascund cu precizie fata de ceilalti comportamentul de supraalimentare si de eliminare a alimentelor. Ambele tulburari se caracterizeaza prin faptul ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro