Ankara sub teroare. Cum a devenit Turcia un stat tipic oriental

Ankara sub teroare. Cum a devenit Turcia un stat tipic oriental

> Acolo exista doua dintre cele sapte minuni ale lumii, exista vestigii ale antichitatii, exista Troia, exista urme ale civilizatiei hitite, crestinatatea este strans legata de teritoriul Turciei de azi, Consiliul de la Niceea, Sfanta Sofia, Islamul, Imperiul Otoman cat si traditiile impletite cu inzestrarea geografica (patru mari, munti). Cu toate acestea, in sud-estul Turciei (zona kurda) zona este nesigura de multa vreme, iar atentatele din Ankara si Istanbul au aratat tuturor ca Turcia este incapabila sa se lupte cu terorismul. Liderii europeni nu foarte interesati de situatia de-a dreptul exploziva cu care se confrunta Turcia cat si vecinii sai, devin foarte interesati, mai ales in preajma alegerilor, de cum sa evite fenomenul migratiei.

acum 97 luni (16 Mar 2016)

>

Acolo exista doua dintre cele sapte minuni ale lumii, exista vestigii ale antichitatii, exista Troia, exista urme ale civilizatiei hitite, crestinatatea este strans legata de teritoriul Turciei de azi, Consiliul de la Niceea, Sfanta Sofia, Islamul, Imperiul Otoman cat si traditiile impletite cu inzestrarea geografica (patru mari, munti). Azi avem in fata o Republica construita de Ataturk, a carei populatie este compusa din turci si kurzi ca principala minoritate.

Turcia de azi s-a indepartat de perioada in care economia crestea galopant, iar atentatele PKK-ului devenisera amintiri. In apropierea Statului Islamic, confruntata cu vechea problema kurda, relatiile incordate cu Rusia cat si situatia neclara din interior au transformat Turcia intr-un stat tipic oriental. Atentatele cu bomba s-au apropiat din ce in ce mai mult de centrul Ankarei.

Cu toate ca in momentul de fata situatia politica este asa cum si-a dorit presedintele turc Recep Tayyip Erdogan (guvern propriu) - opozitia inexistenta - s-ar putea crede ca alegatorii au ales un partid, un guvern, un presedinte, iar instabilitatea si securitatea propriilor cetateni ar trebui sa fie ultima preocupare a conducatorilor turci.

Cu toate acestea, in sud-estul Turciei (zona kurda) zona este nesigura de multa vreme, iar atentatele din Ankara si Istanbul au aratat tuturor ca Turcia este incapabila sa se lupte cu terorismul.

Dupa ultimul atentat din capitala turca, presedintele a venit cu propunerea de a extinde interpretarea conceptului "terorist" prin includerea simpatizantilor grupurilor radicale, a jurnalistilor: "Pot fi si ziaristi, deputati sau reprezentanti ai societatii civile"[1]. Cu siguranta ca oricine isi doreste poate deveni terorist, doar ca aceasta declaratie trebuie subliniata si trebuie scos in evidenta ca apar doua noi concepte si anume, gruparea terorista fara arme si denumirea de gruparea individuala (formata dintr-o singura persoana). Alaturi de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro