ANIVERSARE De ziua sa, Andrei Serban se afla in repetitii cu "Don Giovanni": "Cand eram tanar, credeam in iluzia ca teatrul poate salva lumea"

ANIVERSARE De ziua sa, Andrei Serban se afla in repetitii cu

Dupa ce a avut la Opera Nationala Bucuresti un extraordinar succes de public cu "Lucia de Lamermoor" si "Vaduva vesela"(spectacol care s-a reluat la Iasi cu biletele epuizate cu luni in urma), Andrei Serban monteaza pentru prima data celebra opera a lui Mozart "Don Giovanni", socotita una din cele mai apreciate compozitii din repertoriul muzical. Premiera va avea loc pe 1 septembrie si, cu ocazia sarbatoririi zilei sale de nastere, celebrul regizor de teatru si opera si sef al scolii de actorie de la Columbia University din New York, a tinut o conferinta despre opera lui Mozart, din care va redam cateva fragmente: "Giovanni e un om liber" "Don Giovanni nu poate fi definit.

acum 63 luni (21 Jun 2017)

Dupa ce a avut la Opera Nationala Bucuresti un extraordinar succes de public cu "Lucia de Lamermoor" si "Vaduva vesela"(spectacol care s-a reluat la Iasi cu biletele epuizate cu luni in urma), Andrei Serban monteaza pentru prima data celebra opera a lui Mozart "Don Giovanni", socotita una din cele mai apreciate compozitii din repertoriul muzical.

Premiera va avea loc pe 1 septembrie si, cu ocazia sarbatoririi zilei sale de nastere, celebrul regizor de teatru si opera si sef al scolii de actorie de la Columbia University din New York, a tinut o conferinta despre opera lui Mozart, din care va redam cateva fragmente:

"Giovanni e un om liber"

"Don Giovanni nu poate fi definit. Mozart ca om si artist e expresia insasi a vitalitatii si a acestei exuberante uriase, care i-a caracterizat viata. Toata opera sa se situeaza intre acesti doi poli: bucuria de a trai si linistea in fata misterului mortii. Pe de o parte, e un criminal (omoara cu sange rece), un seducator pervers si un violator periculos, dar in acelasi timp e un rebel, un revoltat impotriva unei societati sclerozate, muribunde. Ce cuvant periculos acest "liber", e oare expresia suprema a nazuintelor omenesti ori o libertate lipsita de orice constiinta morala, ca acea a teroristilor de azi, care se sinucid crezand ca vor fi "liberi" dincolo?"

Intrebat despre parcursul carierei sale artistice, Serban a raspuns: "Nu am o definitie a parcursului meu, dar stiu ca in tot ce facem ar trebui sa incercam sa fim "cautatori de adevar".

Ma intreb si azi, de ce eu si nu altul ?!

Ce-mi doresc de ziua mea: e sa re-descopar prospetimea zilnic, ca si cum as renaste odata cu rasaritul soarelui"

Din Bucuresti, la New York

In timpul evenimentelor din decembrie 1989, Andrei Serban repeta "A douasprezecea noapte". "Vazuta din America, revolutia din decemb... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro