Animalul uitat de romani si transformat de unguri in mina de aur: cum a fost revigorat "uleiul de masline pe 4 picioare"

Animalul uitat de romani si transformat de unguri in mina de aur: cum a fost revigorat

FOTO mymodernmet.com Peter Toth este Presedintele Asociatiei Crescatorilor de porci Mangalita din Ungaria, promovand neobosit beneficiile carnii supranumite "vita Kobe din lumea porcilor", "uleiul de masline pe patru picioare" si "porcul-somon", cu referire la calitatea superioara a carnii de porc Mangalita si continutului ridicat de acizi grasi de tip omega 3, 6 si 9. Carnea acestei rase, de culoare mai inchisa, este apreciata pentru aspectul sau marmorat dat de grasimea intramusculara, fragezime si suculenta iar gustul, datorita nivelului redus de colesterol, aminteste, mai degraba, de carnea de mistret decat de cea a porcului din rasele europene, precum York, Landrace sau Marele Alb.

acum 49 luni (21 Feb 2016)

Rasa este specializata pentru productia de grasime si are cinci varietati: blonda, rosie, neagra, cu abdomen de randunica si baris. Conform Wikipedia, in Ardeal se creste de peste 160 de ani, iar alti autori afirma ca de aproximativ 200 de ani.

Este vorba despre porcii din rasa Mangalita, rasa rezultata in urma incrucisarii mistretului si porcului sumadia de talie mare, cu parul lung si cret (din Principatul Serbiei) pe teritoriul Imperiului Habsburgic, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, prima atestare a sa fiind pe mosia de la Chisineu-Cris (azi in judetul Arad) a arhiducelui Joseph Anton, al saptelea copil al imparatului austriac Leopold al II-lea.

Animalul 3 in 1

Parul sau lung si cret il face sa semene cu o oaie, iar multi crescatori de porci din rasa Mangalita povestesc ca are un comportament asemanator cu al unui animal de companie. La fel ca un caine, porcul de Mangalita se ataseaza de stapanul lui, il urmeaza peste tot si chiar se joaca cu el, cu conditia sa fie tratat cat se poate de bine.

FOTO mymodernmet.com

Peter Toth este Presedintele Asociatiei Crescatorilor de porci Mangalita din Ungaria, promovand neobosit beneficiile carnii supranumite "vita Kobe din lumea porcilor", "uleiul de masline pe patru picioare" si "porcul-somon", cu referire la calitatea superioara a carnii de porc Mangalita si continutului ridicat de acizi grasi de tip omega 3, 6 si 9. De asemena, preparatele din carne de porc de Mangalita se regasesc la loc de cinste in meniurile restaurantelor cu 1, 2 sau 3 stele Michelin. La Paris, de exemplu, jambonul de Mangalita se vindea cu circa 165 de euro kilogramul, la nivelul anului 2014, dupa cum se arata pe agrointel.ro.

Carnea acestei rase, de culoare mai inchisa, este apreciata pentru aspectul sau marmorat dat de grasimea intramusculara, fragezime si suculenta iar gustul, datorita nivelului redus de coles... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro