Animalele vii exportate de Romania ajung aproape moarte in Turcia. Importurile au fost suspendate

"Avand in vedere adresa primita din partea autoritatii veterinare centrale din Turcia, prin care ne-au comunicat faptul ca au conststat deficiente (neconcordante asupra sanatatii animalelor si a certificarii) la exportul de bovine din Romania catre Turcia, incepand cu 18.05.2018, medicul veterinar zonal nu va mai certifica transporturi de bovine pentru export in Turcia. In sesizari am oferit informatii detaliate cu privire la animalele moarte sau muribunde de la granita cu Turcia din cauza ca veterinarii din Romania aproba jurnale de calatorie cu incalcarea legislatiei Europene si a apelului repetat al Comisiei Europene sa se inceteze exporturile pe timp de vara cand temperaturile depasesc 30 de grade.

acum 71 luni (18 May 2018)

"Avand in vedere adresa primita din partea autoritatii veterinare centrale din Turcia, prin care ne-au comunicat faptul ca au conststat deficiente (neconcordante asupra sanatatii animalelor si a certificarii) la exportul de bovine din Romania catre Turcia, incepand cu 18.05.2018, medicul veterinar zonal nu va mai certifica transporturi de bovine pentru export in Turcia. Transporturile de bovine, notificate de catre agentii economici pana la aceasta data catre DSVSA judeteana, vor putea fi expediate", se arata in adresa autoritatii sanitar veterinare, semnata de directorul general Cristian Togan.

Tot astazi au fost demarate verificari la centrele de colectare, urmand ca rezultatele sa fie transmise Directiei Generale Control Oficial pana la data de 29 mai. Ulterior, ANSVSA a comunicat oficial ca "masura a fost decisa de ANSVSA, ca o actiune cu caracter preventiv, in urma unei adrese primite din partea autoritatii veterinare centrale din Turcia, in care erau semnalate neconformitati la exporturile de ovine din tara noastra (referitoare la deparazitarea animalelor) si neconformitati la exporturile de bovine (insuficient detaliate)".

Animals International a atras atentia in mod repetat cu privire la conditiile extreme in care animalele vii sunt transportate si sacrificate in Turcia si in alte tari din Orientul Mijlociu si din Nordul Africii. "La ultimele sesizari pe care le-am depus impreuna cu organizatiile noastre partenere Eyes on Animals si Animal Welfare Foundation nu am mai primit niciun raspuns de la domnul ministru Daea si de la ANSVSA. In sesizari am oferit informatii detaliate cu privire la animalele moarte sau muribunde de la granita cu Turcia din cauza ca veterinarii din Romania aproba jurnale de calatorie cu incalcarea legislatiei Europene si a apelului repetat al Comisiei Europene sa se inceteze exporturile pe timp de vara cand temperaturile depasesc 30 de grade. Ori in investigatiile noastre temperaturile erau intre 35 - 44 de gr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro