Angela Merkel va candida pentru al patrulea mandat de cancelar german

Angela Merkel va candida pentru al patrulea mandat de cancelar german

Daca urmareste sa reocupe pozitia, Merkel va fi favorita pentru a castiga, spun expertii politici, chiar daca ea se confrunta cu unele reactii negative asupra politicii privind refugiatii din Germania si acceptarea a sute de mii de oameni care fug din Siria, Afganistan si alte natiuni catre Europa. Prima femeie cancelar Merkel, 62 de ani, a intrat in parlamentul Germaniei in primele alegeri post-unificare, servind in posturi ministeriale si ca lider al opozitiei inainte ca ea sa fie in cele din urma aleasa cancelar in 2005.

acum 48 luni (16 Nov 2016)

"Va candida pentru postul de cancelar", a transmis Norbert Roettgen, din Uniunea Crestin-Democrata.

Electoratul cauta stabilitate

Germanii asteapta de cateva luni o decizie clara a lui Merkel privind candidatura sa pentru al patrulea mandat.

O noua candidatura ar fi semnificativa pentru Merkel, deoarece o mare parte a electoratului german cauta stabilitate in vremuri incerte, dupa votul Brexit din Marea Britanie, alegerea lui Donald Trump in Statele Unite si aparitia miscarilor populiste in mai multe tari europene.

Daca urmareste sa reocupe pozitia, Merkel va fi favorita pentru a castiga, spun expertii politici, chiar daca ea se confrunta cu unele reactii negative asupra politicii privind refugiatii din Germania si acceptarea a sute de mii de oameni care fug din Siria, Afganistan si alte natiuni catre Europa.

Purtatorul de cuvant al Uniunii Crestin Democrate Jochen Blind a declarat ca Merkel "isi va anunta decizia in timp util".

Ordine liberala

Roettgen a fost intrebat daca Merkel a fost dispusa si a dorit sa "mentina ordinea liberala, in zona trans-atlantica, impreuna". Si acest lucru inseamna desigur, in mod fundamental si indispensabil, participarea si contributia celei mai puternici parti ale Occidentului, adica Statele Unite ale Americii", a spus el.

Luand cuvantul dupa victoria lui Trump saptamana trecuta, Merkel a stabilit niste reguli de baza pentru viitorul lider american. "Germania si Statele Unite sunt unite prin valori comune - democratie, libertate, respectarea legii si a demnitatii umane, indiferent de culoarea pielii, religie, sex, orientare sexuala sau convingeri politice" a spus ea, precizand: "Pe baza acestor valori, voi oferi o cooperare stransa cu viitorul presedinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump".

Regres in luna septembrie

In urma cu doua luni, la Berlin, partidul lui Merk... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro