Angajatorii cauta tineri de 18 ani, cu experienta de 30

In vreme ce firmele au nevoie de specialisti, care sunt din ce in ce mai putini, absolventii nici nu se obosesc sa se duca la interviu, chiar daca nu au un loc de munca. Astfel, anul trecut, la nivel national, rata somajului a fost de 6,8%, similara cu nivelul din anul precedent, cea mai mare pondere fiind in cazul tinerilor de 15-24 de ani, respectiv 21,7%, conform datelor Institutului National de Statistica. Pentru tineri (15-24 ani), rata somajului de lunga durata (in somaj de sase luni si peste) a fost de 13,1%, iar incidenta somajului de lunga durata in randul tineretului, de 60,6%.

acum 93 luni (29 Jul 2016)

In vreme ce firmele au nevoie de specialisti, care sunt din ce in ce mai putini, absolventii nici nu se obosesc sa se duca la interviu, chiar daca nu au un loc de munca.

De ce este mai dificil pentru o femeie sa-si gaseasca de munca, in comparatie cu un barbat? "Fiindca angajatorii cauta domnisoare de 18 ani, cu experienta de 30, doua facultati si copii mari", spune o vorba de duh care circula pe retelele sociale.

Doar ca si barbatii sunt afectati de scaderea tot mai mult a varstei de angajare pe care o cer companiile. Astfel numarul potential de candidati este destul de mic. Vanezi in tara un anumit tip de profil si gasesti doar 100 si ceva de oameni. Cu toate ca legea spune ca nu ai voie sa faci discriminari pe baza de varsta, s-a ajuns sa se caute specialisti ce nu depasesc 40 de ani. Adica si varsta a scazut mult", explica, pentru "Romania libera", Daniela Necefor, specialist in recrutare, care conduce firma de consultanta si executive search Total Business Solution (TBS). "Este un paradox: tinerii nu vor sa se angajeze pe salariile mici oferite de angajatori, in vreme ce companiile isi doresc tineri. Si mai este un paradox - tinerii nici macar nu vin la interviu, cu toate ca nu au serviciu si nu stiu despre ce salariu este vorba. Astfel, anul trecut, la nivel national, rata somajului a fost de 6,8%, similara cu nivelul din anul precedent, cea mai mare pondere fiind in cazul tinerilor de 15-24 de ani, respectiv 21,7%, conform datelor Institutului National de Statistica. Pentru tineri (15-24 ani), rata somajului de lunga durata (in somaj de sase luni si peste) a fost de 13,1%, iar incidenta somajului de lunga durata in randul tineretului, de 60,6%.

Invatamantul fabrica someri

Necefor spune ca pana acum nu s-a realizat vreun studiu de catre Ministerul Educatiei referitor la profilele de care vom avea nevoie in viitor. "Acum nu mai avem ingineri, avem avocati si alte meserii unde sunt prea multi si nu au locuri de munca. Am ajuns... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro