Angajament intre europeni si Iran pentru salvarea acordului nuclear de la Viena

Angajament intre europeni si Iran pentru salvarea acordului nuclear de la Viena

"Cautam solutii practice care sa permita Iranului sa-si continue vanzarile de petrol si de gaze naturale, sa-si continue tranzactiile bancare, sa-si mentina legaturile aeriene si martime, sa-si asigure credite la export si sa-si faciliteze investitiile", a precizat sefa diplomatiei europene Federica Mogherini, care a prezidat reuniunea. Pompeo a apreciat ca Statele Unite si aliatii lor europeni au interse identice, si anume "sa faca astfel incat Iranul sa nu se doteze vreodata cu arma nucleara" si "sa contracareze activitatile destabilizatoare ale regimului iranian in regiune".

acum 13 luni (16 May 2018)

"Cautam solutii practice care sa permita Iranului sa-si continue vanzarile de petrol si de gaze naturale, sa-si continue tranzactiile bancare, sa-si mentina legaturile aeriene si martime, sa-si asigure credite la export si sa-si faciliteze investitiile", a precizat sefa diplomatiei europene Federica Mogherini, care a prezidat reuniunea. Nu am ajuns la capat, abia incepem procesul", si-a exprimat satisfactia Zarif, la plecarea de la Bruxelles, dupa ce s-a intalnit cu Mogherini si omologii sai francez, german si britanic, reprezentantii celor trei tari europene implicate in acord. "Context dificil"

Dupa ani de negocieri dure cu Grupul 5+1 (China, Franta, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite plus Germania), Iranul a acceptat in iulie 2015 sa-si lomoteze programul nuclear pe o perioada de zece ani.

Intr-un scurt punct de presa, Mogherini a recunoscut ca "contextul este foarte dificil" dupa decizia controversata a presedintelui Donald Trump.

"Stim ca este o sarcina dificila, dar suntem hotarati ca JCPOA (acronomul Acordului nuclear de la Viena) sa ramana in vigoare", atat din partea europeana, cat si din partea iraniana, a subliniat ea.

Mogherini a exclus orice modificare a textului - ca raspuns la cererea americana de renegociere a unui nou acord.

"Vom vedea cum sa facem astfel incat sa fie prezentate garantii Iranului, pentru ca el sa beneficieze de dividende economice ale acestui acord, care fac parte integranta din angajamentele asumate in iulie 2015", a declarat seful diplomatiei franceze Jean-Yves le Drian.

"Vom examina posibilitatile si instrumentele pe care le avem pentru a ne apara interesele. Avantaj reciproc

Europenii vor sa evite cu orice pret ca Iranul sa abandoneze acordul si sa-si relanseze programul cu scopul de a se dota cu arma nuclara.

"Daca Iranul isi respecta angajament... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro