Anecdote britanice despre ardelenii de acum doua secole. Cum au fost izgoniti Adam si Eva din Rai de un inger neamt

Anecdote britanice despre ardelenii de acum doua secole. Cum au fost izgoniti Adam si Eva din Rai de un inger neamt

Transilvania, "tara de dincolo de paduri", a vrajit scriitori britanici si in secolul al XIX-lea, nu doar printi din mileniul al treilea. Intr-adevar, ingerul s-a infruptat cu pofta din toate bunatatile de pe masa si, dupa ce a terminat de mancat, nu a mai avut inima de a-si rasplati amabilele gazde prin a-i izgoni din Paradis, asa ca s-a intors in Cer fara sa-si fi dus la indeplinire misiunea si l-a rugat pe Dumnezeu sa trimita pe altcineva in locul sau.

acum 91 luni (18 Oct 2014)

Transilvania, "tara de dincolo de paduri", a vrajit scriitori britanici si in secolul al XIX-lea, nu doar printi din mileniul al treilea. Jane Emily Gerard este o scriitoare britanica care a publicat in 1888 cartea "Tara de dincolo de paduri: fapte, cifre si fantezii din Transilvania". Modalitatea prin care reda perceptii despre cele trei etnii este cea a istorisirilor si snoavelor, relateaza clujulcultural si bloggerul Daniel Onaca.

Se crede ca anecdotele - cele doua bancuri din secolul al XIX-lea au fost inserate la inceputul capitolelor dedicate descrierii romanilor - au fost povestite scriitoarei britanice de sasi intrucat, in timpul vizitei sale in Ardeal, aceasta a locuit in case sasesti. "Cand Dumnezeu a hotarat sa-i izgoneasca pe Adam si Eva din Paradis, pentru ca pacatuisera in fata legilor, prima data l-a trimis pe ingerul ungur Gabor (Gabriel) sa ii goneasca din gradina Edenului. Intr-adevar, ingerul s-a infruptat cu pofta din toate bunatatile de pe masa si, dupa ce a terminat de mancat, nu a mai avut inima de a-si rasplati amabilele gazde prin a-i izgoni din Paradis, asa ca s-a intors in Cer fara sa-si fi dus la indeplinire misiunea si l-a rugat pe Dumnezeu sa trimita pe altcineva in locul sau.

Atunci, Dumnezu l-a trimis pe ingerul roman Florian, crezand ca acesta era mai putin simtitor si va indeplini misiunea cu succes. Adam si Eva stateau la masa cand servitorul Domnului le-a intrat in casa, cu picioarele incaltate in opinci si cu caciula sub brat. Adam si Eva au fost strasnic inspaimantati la vederea sa, dar au hotarat sa faca tot posibilul sa ii inmoaie inima; Ingerul german a fost foarte multumit si a mancat cu atata pofta incat lui Adam si Evei au inceput sa le vina inimile la loc. Dar de cum a terminat ingerul de mancat, acesta s-a ridicat de la masa, si-a rotit sabia de flacari deasupra capului si a tunat catre gazdele ingrozite: . In zadar s-au rugat de el si i-au cersit mila, nimic nu ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro