Andronescu reporneste fabricile de diplome

Andronescu reporneste fabricile de diplome

Cel putin asa acuza studentii, rectorii, dar si alti specialisti din cadrul invatamantului superior care spun ca parlamentarii au hotarat ca de acum cifra de scolarizare pentru universitati sa fie stabilita printr-o hotarare de guvern, in urma unei evaluari facuta de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) dupa criteriul "fiecare cadru didactic sa aiba maximum 35 de studenti la curs". Cum se face acum evaluarea universitatilor Pentru a stabili cifra de scolarizare a numarului de studenti din fiecare universitate din Romania, Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) are in vedere ca principale criterii: - domeniul de studiu (specializarea) - resursa umana proprie cat si cea asociata - baza materiala ( suprafata spatiului din sala de curs, instrumentele de lucru, resursele academice, laboratoare etc.)

acum 82 luni (11 Jul 2017)

Parlamentul a dat unda verde infiintarii de fabrici de diplome prin adoptarea unor amendamente la Legea Educatiei. Cel putin asa acuza studentii, rectorii, dar si alti specialisti din cadrul invatamantului superior care spun ca parlamentarii au hotarat ca de acum cifra de scolarizare pentru universitati sa fie stabilita printr-o hotarare de guvern, in urma unei evaluari facuta de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) dupa criteriul "fiecare cadru didactic sa aiba maximum 35 de studenti la curs".

"Calitatea procesului de invatare va fi mult diminuata si, in plus, din nou vor avea un numar semnificativ mai mare de diplome eliberate", atrag atentia specialistii.

Initiativa legislativa a fost propusa de senatorul Ecaterina Andronescu, care sustine ca in baza calculelor pe care le-a facut cu experti, acest raport reprezinta media maximala de studenti care pot fi scolarizati pentru orice domeniu de studiu din universitatile din Romania.

"Este o problema de procedura pentru ca OUG a fost inaintat parlamentului cu anumite modificari punctuale, iar obiectivul initial era de a introduce dubla specializare in universitati. Ceea ce era foarte bine pentru ca, de exemplu, in domeniul artelor, grupele de studenti sunt foarte mici (de 5-10 membri) pentru ca acolo se practica o metoda de studiu mai aplicata", a explicat Dana Alexe, specialist in invatamantul universitar si presedintele Centrului pentru Politici Educationale. Daca eliminam orice fel de parametri sau ii punem pe plan secund, axandu-ne pe acest raport de 35 de studenti la un profesor, ajungem in situatia in care nu vom mai diferentia domeniile. Concret, in baza acestui raport, un numar de 30 de cadre didactice vor putea scolariza peste 1.000 de studenti din invatamantul medical, lucru ce ar putea sa determine o scadere a calitatii predarii cursurilor". "Se da drumul la universitati de apartament si la fab... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro