Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu, interviu-eveniment la Adevarul Live

Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu, interviu-eveniment la Adevarul Live

"Ce-ar fi, ne-am zis, ca intr-o lume in care totul e sufocat de o pasagera , in care totul e agitatie cotidiana si surescitare de tip breaking news, sa vorbim despre durabile ale vietii, singurele care conteaza cu adevarat?", se intreaba Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu in "cuvantul inainte" al volumului "Dialogul de duminica. Cartea e, pe de o parte, artificiala, in masura in care propune asemenea opriri in loc si caderi pe ganduri, dar, pe de alta parte, incearca sa fie colocviala, in masura in care scoate discursul teoretic de tip filosofic din matca aceea care-i da speculativului o aura negativa.

acum 57 luni (19 Nov 2015)

"Ce-ar fi, ne-am zis, ca intr-o lume in care totul e sufocat de o pasagera , in care totul e agitatie cotidiana si surescitare de tip breaking news, sa vorbim despre

durabile ale vietii, singurele care conteaza cu adevarat?", se intreaba Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu in "cuvantul inainte" al volumului "Dialogul de duminica. Cartea cuprinde 17 dialoguri difuzate de TVR in perioada februarie-mai 2011, in cadrul emisiunii cu titlul "50 de minute cu Plesu si Liiceanu", completate de o convorbire cu tema mortii, purtata in libraria Humanitas Cismigiu, care a incheiat ciclul discutiilor televizate.

"Vrand sa intelegem ce se intampla cu noi cand spunem ca , am cautat sa facem un pictorial al vietii, sa surprindem existenta din diferite unghiuri si in diferite pozitii. Am vrut sa descalcim nodurile existentei, am vrut s-o obligam sa iasa din subintelesurile ei si s-o facem sa se exprime pe intelesul tuturor.

Despre volumul "Dialoguri de duminica"

Andrei Plesu: Am pus in subtilul cartii termenul "categoriile vietii". Adevarul e ca subiectele despre care vorbim - speranta, iubire, frica, invidie samd - sunt subiecte pe care toti le traim, dar pe care, tocmai din cauza ca le traim, nu prea mai avem timp sa le comentam. E rara situatia in care oamenii se opresc din experientele prin care trec si incep sa analizeze. Dar noi ne-am straduit sa depasim acest prim pas si sa vedem cum arata urmatorii, fara sa avem pretentia ca vom ajunge vreodata la capat. Faptul de a zabovi asupra unor teme pe care, de altfel, le traim zilnic, ni s-a parut profitabil. Oamenii nu stau de vorba focalizat pe o tema, nu se opresc la un moment dat sa discute despre invidie. Noi ne-am pus problema daca ceea ce e de obicei numit un discurs teoretic, o prelegere, poate sa capete o accesibilitate maxima inauntrul unui dialog placut. Ce-ar fi sa le arati oamenilor ca punctele cele mai importante ale vietii lor, pe care noi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro