Andrei Plesu: Neagu Djuvara si bunul samaritean

Andrei Plesu: Neagu Djuvara si bunul samaritean

Iata: in anul 597 inainte de era noastra (vorbesc astfel nu dupa regula stabilita de comunistii nostri atei, ci fiindca savantii moderni au dovedit ca comput-ul facut de "compatriotul nostru dobrogean" Dionisius Exiguus, al nasterii lui Iisus, e gresit cu patru sau cinci ani - Iisus ar fi fost rastignit la 38 sau 37 de ani, nu la 33), asadar in 597, Nabuchodonosor II al Babilonului (Nabuchadnesar pre limba lui) porneste un razboi cumplit impotriva Egiptului, cotropind in drum si Iudeea. Acum, Mos Neagu, cu ce bruma de cunostinte istorice a adunat cind s-a incumetat sa construiasca o "filozofie speculativa" a istoriei (termenul e inventia lui Raymond Aron) pe baza studiului istoriei universale, ar trage concluzia ca populatia carata silnic de acolo, la Samaria, trebuie ca era reprezentata de ramasitele vestitului popor sumerian, ale carui -mici regate (Ur, Lagash etc.) disputa Egiptului intiietatea de a fi fost primii creatori de civilizatie.

acum 24 luni (1 Feb 2018)

>

Acum, cind autorul scrisorii a parasit aceasta lume, ii cedez, in semn de omagiu, spatiul rubricii mele, republicind, din nevoia de a-l pastra in continuare prezent printre noi, textul lui din februarie 2013.

M-am cufundat in Parabolele lui Iisus cu delectatiune, iar daca vin astazi cu o lunga scrisoare (de mina, ca nu-s destul de indeminatec la minuirea laptop-ului meu. Scusi), nu e ca sa vin cu vreo critica, nu m-as incumeta, ci ca sa sugerez o anexa, o coada, la comentariul despre parabola bunului samaritean (p.

Ceea ce ai scris in paranteza nu e suficient - e ca si cind apartenenta milostivului la etnia samariteana ar fi un amanunt secundar.

Iata: in anul 597 inainte de era noastra (vorbesc astfel nu dupa regula stabilita de comunistii nostri atei, ci fiindca savantii moderni au dovedit ca comput-ul facut de "compatriotul nostru dobrogean" Dionisius Exiguus, al nasterii lui Iisus, e gresit cu patru sau cinci ani - Iisus ar fi fost rastignit la 38 sau 37 de ani, nu la 33), asadar in 597, Nabuchodonosor II al Babilonului (Nabuchadnesar pre limba lui) porneste un razboi cumplit impotriva Egiptului, cotropind in drum si Iudeea. E cunoscuta captivitate de citeva zeci de ani la Babilon, pina cind Cirus, al persilor, cucereste Babilonul in 539 si-i elibereaza pe evrei ca sa se intoarca in Palestina. Istoricii, dupa cite stiu, nu s-au preocupat de a lamuri ce fel de neam a fost adus atunci la Samaria. Acum, Mos Neagu, cu ce bruma de cunostinte istorice a adunat cind s-a incumetat sa construiasca o "filozofie speculativa" a istoriei (termenul e inventia lui Raymond Aron) pe baza studiului istoriei universale, ar trage concluzia ca populatia carata silnic de acolo, la Samaria, trebuie ca era reprezentata de ramasitele vestitului popor sumerian, ale carui -mici regate (Ur, Lagash etc.) disputa Egiptului intiietatea de a fi fost primii creatori de civilizatie. Cred asadar ca acele ramasite sumeriene, de 2500 de ani in urma, treb... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro