Andrei Plesu: "Elemente de criza exista peste tot, nu doar in Romania, iar ideea ca o plecare te rezolva, e utopica"

Andrei Plesu:

Se spune adesea ca in Romania se scrie mult si prost si ca, desi ne informam zilnic din diverse surse, de fapt nu aflam nimic. Problema nu e pornirea oamenilor de a scrie poezie, ci a te lua prea in serios, atat de mult "incat sa nu mai poti trai pentru ca ai de scris". Mijloacele moderne de comunicare, de la Facebook, la bloguri, dau senzatia ca au dus la "o comunicare si la o comuniune planetara, si de fapt fiecare e singur cu butonasele lui, la el acasa". Despre plecarea din tara Pana in 1989, nu si-a dorit sa ramana in strainatate, nu dintr-un patriotism stramosesc, ci mai degraba pentru ca se simtea foarte legat de limba romana pe care o considera unadintre victimele societatii de astazi. A disparut responsabilitatea de a te verifica, curiozitatea de a afla cum stau de fapt lucrurile-"Cu o cultura atat de deficitara mai bine te faci politician, in loc sa scrii mizerii".

acum 44 luni (10 Apr 2018)

Se spune adesea ca in Romania se scrie mult si prost si ca, desi ne informam zilnic din diverse surse, de fapt nu aflam nimic. Andrei Plesu este unul dintre cei mai constienti oameni de astfel de lucruri. Primeste saptamanal texte ale unor autori necunoscuti si se mira adesea de diverse persoane care apar la televizor si vorbesc de parca stiu absolut tot, gata sa explice orice.

Andrei Plesu a ajuns sa scrie mai mult decat ar vrea pentru ca are o serie de obligatii, iar actualitatea cere text, pentru ca situatia este presanta. Asteapta, in aceasta lume confuza, ocazia de a scrie numai despre inactualitati, mai ales ca nu isi doreste sa moara cu nume prcum Dragnea, Tariceanu sau Basescu pe buze. Desi exista o criza, eseistul considera ca plecarea din tara nu e solutie, ci mai degraba o utopie, cu atat mai mult cu cat elemente de criza sunt peste tot.

Scriitorul glumeste spunand ca viseaza la ziua de luni in care nu va avea de trimis un text la redactie. Are exercitiul scrisului de zeci de ani, de cand era "un elev harnic care voia sa exerseze talente diverse". Pentru ca la matematica nu se prea pricepea, a ales sa puna accentul pe compuneri.

Este important, crede eseistul, sa te obisnuiesti cu acest exercitiu, dar si cu publicul, de tanar, "ca sa nu mai traiesti euforic faptul ca ai produs o pagina". In Romania se scrie prea mult

Andrei Plesu se declara stupefiat de faptul ca se scrie atat de mult in Romania. Saptamanal, primeste cateva volume de versuri, scrise de poeti pe care nu ii cunoaste, de care nu a auzit. Nu poti sa produci aforisme, cum produci retete de bucatarie. Sunt oameni care se specializeaza...un volum cu o mie de aforisme, mai intelept de atat nu poti sa ajungi", a mai spus acesta. Vazand atatea versuri, a ajuns la concluzia ca "foarte multi tineri au trairi, dar nu stiu sa le exprime foarte articulat, si atunci recurg la lirism".

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro