Andrei Plesu: "Electoratul e tratat ca o masa de pomanagii si de fraieri. Iar el se comporta ca atare"

Andrei Plesu:

Poti cauta cu luminarea o dezbatere de idei, de viziuni, de principii. Ne vorbeste de nazism, umbla prin China pentru a-si declara admiratia pentru comunismul asiatic, pretinde ca n-a zis "fa", ci "mai", si isi plimba prin tara grimasa de tinerel falos si sucar "de crapa mitele (si tirgovetii) jucindu-se cu el".

acum 65 luni (18 Sep 2014)

>

Tirgul se face deschis, la vedere, fara mari manevre de camuflaj, fara rusine. Se confectioneaza legi care sa garanteze simpatia parintilor cu progenituri lenese, amnistii financiare pentru oameni cu totul neglijati pina mai ieri, declaratii patriotice de circumstanta, asezonate cu vizite pioase pe la icoane si moaste. Pe scurt, electoratul e tratat ca o masa de pomanagii si de fraieri. Iar el, de voie, de nevoie, mai in gluma, mai in serios, se comporta ca atare. In fond, de vreme ce cam toate partidele ultimilor 25 de ani au procedat la fel inseamna ca asa e jocul. Filozofia autohtona a istoriei isi confirma, iarasi si iarasi, principiile, exprimabile, de altfel, prin doar doua axiome fatale: "N-ai ce-i face!"

Poti cauta cu luminarea o dezbatere de idei, de viziuni, de principii. Te poti intreba, "batrin si nelinistit", cu ce solutii palpabile, cu ce argumente, cu ce strategii de perspectiva intra in arena principalii combatanti. Nu vei da decit peste promisiuni vagi si peste o frazeologie obosita, de petitori fara imaginatie. Cel mai norocos dintre toti e dl Victor Ponta: existenta lui Traian Basescu il scuteste de orice efort consistent de gindire. N-are nevoie de competente specifice, de vreun program economic solid, de inteligenta manageriala. Ne vorbeste de nazism, umbla prin China pentru a-si declara admiratia pentru comunismul asiatic, pretinde ca n-a zis "fa", ci "mai", si isi plimba prin tara grimasa de tinerel falos si sucar "de crapa mitele (si tirgovetii) jucindu-se cu el". Ideea principala a unei astfel de campanii e ca "va fi bine, va fi foarte bine, va fi din ce in ce mai bine". Inflatie de vorbe, abuz de gesticulatie, atmosfera de imbrinceala generala.

Mai multe texte pe blogul lui Andrei Plesu de pe adevarul.ro. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro