Andrei Plesu, despre sindromul anti-Iohannis: "Daca tot l-am votat, hai sa facem un minimal exercitiu de rabdare"

Andrei Plesu, despre sindromul anti-Iohannis:

Sa nu-i cerem actualului presedinte sa fie altfel decit este, sa nu facem bilantul unei luni de mandat ca si cum ar fi bilantul unui mandat intreg, sa lasam omului ragazul (si dreptul) de a se acomoda cu noul sau statut, de a invata (si de a gresi), ba chiar de a ne dezamagi. Dar, ca sa dau un exemplu, nu se poate sustine cu niciun argument rezonabil faptul de a impune la virf, candidatura unei persoane de croiala Alinei Gorghiu: un personaj inconsistent, incapabil sa iasa din sfera locului comun decit prin mici accese de tupeu si infatuare.

acum 74 luni (19 Jan 2015)

>

Mai grav inca este ca, pe acest fundal, se aud mici laude, sau chiar amabilitati dinspre PSD si Antena 3. Iesirile de seara la pupitrul de la Cotroceni devenisera, aproape, un ritual. Agenda emisiunilor lor parea asigurata fara niciun efort: era destul sa asculte ce spunea, harnic, "dictatorul" si talk-show-ul prindea contur cit ai zice peste: indignarile (lucrative), glumitele (nervoase), dezvaluirile ("in exclusivitate", "uluitoare") veneau de la sine, fara excese de imaginatie sau de buna-credinta.

"Ceilalti", la rindul lor, fluierau de la galerie manevrele (previzibile) ale adversarilor si ricanau la fiecare "knock-out" reusit de Basescu. Una peste alta, nu era zi fara portia ei de "fun". Aveam, toti, aerul ca suntem satui de razboi, ca vrem nitica liniste, ceva dialog pasnic, dar faceam totul pentru a le evita. Intr-un tirziu, am ales un presedinte care a promis "un alt mod de a face politica". Ne-am saturat de atmosfera ringului de box, dar nici ragazul mioritic "pe-un picior de plai" nu ne amuza. Cum sa faci politica, dezbateri televizate, gazetarie rentabila, fara niciun pic de tapaj?! E omeneste, desigur, sa vrei sa ai dreptate pina la capat. Pai Ponta cerea a doua zi azil politic in China, PSD-ul se convertea in masa la decalogul noului presedinte justitiar, toti plagiatorii tarii (cifra apocaliptica!) erau trecuti in somaj si condamnati la amenzi cu care am fi rezolvat neregulile fiscale!" Nu ne indoim, in ce ne priveste, ca dna Macovei ar fi fost un presedinte plauzibil si necesar, desi, prin fire, n-ar fi fost, poate, scutita de unele excese geometrice, inflexibilitati inadecvate, tenacitati contra-productive. Problema e insa alta: ca sa ajunga sa ne conduca, Monica Macovei era musai sa ia mult mai multe voturi decit a luat. E esential sa fii cinstit, bine pregatit si eficient juridic, blindat cu proiecte si principii. Dar trebuie sa fii si convingator, simpatic, autentic si matur in manifestarile tale. Ii doresc sincer Monicai ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro