Andrei Gavrilov, in recital la Ateneu

Aproape de finalul unui an extrem de aglomerat, dupa concerte si turnee desfasurate in Europa, Asia si America de Sud, marele pianist Gavrilov va petrece o saptamana intreaga in Romania, cu masterclass-ul de cateva zile de la Ateneul Roman, cu un recital la Teatrul Al. Davila din Pitesti (26 octombrie, orele 19.00), organizat cu multa generozitate de Consiliul Judetean Arges in parteneriat cu Serile Lipatti si incheindu-si aceasta vizita prin recitalul extraordinar din 28 octombrie (orele 19.00) de la Ateneul Roman, cu nocturne de Chopin si lucrari de Prokofiev.

acum 119 luni (23 Oct 2014)

In Festivalul "Serile Lipatti", editia a III-a, sectiunea internationala are drept invitat un muzician de marca, pianistul rus Andrei Gavrilov. Invitatia are drept cadru, ca si in editia precedenta, parteneriatul dintre festival si Filarmonica George Enescu, oferind publicului meloman un recital extraordinar al acestui mare pianist la Ateneul Roman in ziua de 28 octombrie, la ora 19.00.

Andrei Gavrilov trece astazi drept unul dintre cei mai mari pianisti ai lumii, un maestru care este chemat pe toate meridianele sa sustina cursuri de maiestrie, la care participa cursanti activi si pasivi, dornici sa-l vada si sa-l asculte si in aceasta postura. Tineri participanti activi si pasivi din toata tara beneficiaza de burse oferite de organizatori, burse care constau in scutirea taxei de participare.

Pianist briliant si surprinzator, cu resurse parca nicicand complet explorate, Andrei Gavrilov a izbucnit la inceputul carierei lui in mod spectaculos: la doar 18 ani, a castigat cel mai dificil concurs de pian, Concursul Ceaikovski, fiind la acea vreme cel mai tanar laureat.

Laurii competitiei Ceaikovski l-au plasat pe Gavrilov direct sub reflectoarele internationale: debuteaza cu aplomb la Festivalul de la Salzburg, inlocuindu-l pe marele Richter, ca apoi sa i se deschida o cariera internationala fulminanta, fiind secondat de cele mai renumite orchestre din lume.

Inca din anii studentiei, la scurt timp dupa castigarea Concursului Ceaikovski si deja intr-o ascensiune spectaculoasa, Gavrilov este invitat in 1977 sa sustina un recital la Ateneul Roman, cu un program integral Chopin - 4 Balade si 24 de Studii, recital ce a fost transmis in direct de Televiziunea Romana. Cele de la EMI i-au adus lui Gavrilov nenumarate premii internationale: Gramophone 1979, Deutscher Schallplattenpreis 1981, Grand Prix International du Disque de L’Academie Charles Crois 1985 si 1986, si International Record Critics Award (IRCA) 1985, Premio Internazionale Acc... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro