Anchetarea magistratilor in Parlament, pe masa CCR

Refuzul persoanelor invitate la comisia de ancheta de a furniza informatiile solicitatea sau de a pune la dispozitia acesteia celelalte documente sau mijloace de proba detinute poate fi considerat ca "obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului" si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala. Modificari controversate Modificarile initiate de Serban Nicolae si Eugen Nicolicea, sprijinite de PSD si ALDE, vor avea ca efect, printre altele, posibilitatea comisiilor parlamentare de a audia magistratii.

acum 65 luni (10 May 2017)

PNL va contesta la Curtea Constitutionala modificarile regulamentelor parlamentare, care ar permite chemarea procurorilor si judecatorilor in fata comisiilor de ancheta. Insa, modificarile contestate au fost votate si de trei deputati liberali. Schimbarile, influentate de decizia PSD de a ancheta alegerile prezindentiale din 2009, ar urma sa aiba efecte pe termen lung, intarind puterile comisiilor parlamentare.

Astfel, comisiile de ancheta parlamentara pot cita orice persoana care lucreaza in Guvern sau in administratia publica, neprezentarea in fata comisiei putand atrage urmarirea penala. De asemenea, comisia parlamentara poate "invita orice alta persoana care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului" si care accepta sa fie audiata. Refuzul persoanelor invitate la comisia de ancheta de a furniza informatiile solicitatea sau de a pune la dispozitia acesteia celelalte documente sau mijloace de proba detinute poate fi considerat ca "obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului" si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala.

Modificari controversate

Modificarile initiate de Serban Nicolae si Eugen Nicolicea, sprijinite de PSD si ALDE, vor avea ca efect, printre altele, posibilitatea comisiilor parlamentare de a audia magistratii. Modificarile aduse Regulamentului au fost aprobate cu 171 de voturi "pentru", 98 "impotriva" si o abtinere. "Orice dispozitie regulamentara care ar implica posibilitatea citarii unui judecator in fata unei comisii parlamentare de ancheta incalca evident dispozitiile constitutionale care stabilesc, chiar daca implicit, separatia puterilor in stat si, desigur, independenta judecatorilor si supunerea lor numai legii", se afirma intr-una din deciziile CCR. In plus, la 24 mai 2007, CSM a decis in unanimitate ca "procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata Comisiilor parlamentare, deoarec... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro