Ancheta "Rompetrol II". Ce discuta Blejnar, fostul sef ANAF, cu Traian Basescu despre recuperarea creantelor

Ancheta

Fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, a fost audiat, vineri, la DIICOT, in calitate de martor, in dosarul Rompetrol 2, in care 14 persoane sunt urmarite penal pentru manipularea pietei de capital, delapidare, abuz in serviciu, evaziune fiscala si spalare de bani, printre care si fostii ministri Dan Ioan Popescu, Mihai Tanasescu, Sebastian Vladescu si Gheorghe Pogea. Iata comunicatul oferit de Presedintie ca reactie la aparitia stenogramelor convorbirii dintre Basescu si Sorin Blejnar: "Referitor la aparitia in presa a interceptarii unor convorbiri telefonice dintre presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, si fostul presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, Administratia Prezidentiala face urmatoarele precizari: (1) - este vorba despre trei interceptari telefonice dintre domnul presedinte Traian Basescu si domnul Sorin Blejnar; (3) - recuperarea datoriilor companiei Rompetrol fata de statul roman a constituit si subiect de discutii la cel mai inalt nivel intre presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, si presedintele Republicii Kazahstan, domnul Nursultan Nazarbaev, in cadrul celor doua vizite pe care seful statului le-a facut la Astana (Kazahstan) in anul 2010 (2 - 3 martie 2010 si, respectiv, 1 - 2 decembrie 2010), in conditiile in care compania Rompetrol a fost achizitionata de compania KazMunayGas, detinuta de statul Kazahstan; Traian Basescu: Da Sorin Blejnar: Si au spus ca nu putem, ca exidu, curtea de arbitraj international, nu putem in timpul jocului sa schimbam regula Traian Basescu: Da Sorin Blejnar: Si atunci ne-am dus pe acel memorandum pe doua variante, unul negocierea cu ei Traian Basescu: Da Sorin Blejnar: Si doi, opozitia asta la majorare. 8 al.2 din OUG 118/2003 modificata prin Legea 89/2005 potrivit carora " in termen de 6 luni de la data emiterii, prin hotarare a Guvernului, obligatiunile vor fi inregistrate la Oficiul de Evidenta a Valorilor Mobiliare pentru tranzactionarea acestora pe pietele reglementate, in conditiile regulamentului aprobat in acest scop de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare" si au blocat adoptarea hotararii de guvern care sa permita vanzarea obligatiunilor pe Bursa de Valori Bucuresti, iar statul roman sa-si recupereze creantele".

acum 52 luni (24 Jul 2016)

Fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, a fost audiat, vineri, la DIICOT, in calitate de martor, in dosarul Rompetrol 2, in care 14 persoane sunt urmarite penal pentru manipularea pietei de capital, delapidare, abuz in serviciu, evaziune fiscala si spalare de bani, printre care si fostii ministri Dan Ioan Popescu, Mihai Tanasescu, Sebastian Vladescu si Gheorghe Pogea.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au vrut sa afle de la Sorin Blejnar ce a facut in calitate de sef al ANAF pentru a recupera creantele Rompetrol. Era vorba de mai multe discutii telefonice pe care Blejnar le-a avut cu Traian Basescu.

Potrivit unor surse judiciare, citate de stiripesurse.ro, fostul sef al ANAF le-a spus procurorilor ca este foarte suparat si dezamagit de decizia procurorilor de la DIICOT Brasov, de a atasa la acel dosar mai ulte stenograme ale unor discutii cu Traian Basescu.

Sorin Blejnar a detinut functia de presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala din 2009 pana la inceputul lui 2012. El a fost condamnat, pe 9 iunie 2016, la cinci ani de inchisoare cu executare, in dosarul "Motorina", fiind acuzat de fapte de evaziune fiscala cu produse petroliere. Premiera: un sef de stat, interceptat

In 2012, a fost o premiera absoluta ca intr-o interceptare sa apara numele presedintelui unei tari care vorbeste cu seful Fiscului despre datoriile pe care statul roman le are de recuperat de la kazahii de la KazMunaiGaz, companie care a preluat Rompetrol. In acea stenograma, presedintele ii cere lui Blejnar sa fie atent la strategia kazahilor care urmau sa plateasca statului 54 de milioane de euro. "Sorine, ai grija sa nu dam de belea!", il avertiza Traian Basescu pe Blejnar.

Intr-o alta interceptare telefonica, Blejnar vorbea cu Elena Udrea si o intreba ce sa faca cu "alea" si cui sa le distribu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro