Ancheta la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor: 290 de certificatele de revolutionar, acordate pe criterii clientelare. Secretarul de stat Adrian Sanda a fost RIDICAT de procurori. 3.500 de revolutionari primesc indemnizatie

De asemenea, exista date ca o mare parte din totalul de 3505 persoane care au obtinut pana in prezent titlul de "Luptator cu rol determinant in Revolutie" nu indeplineau conditiile cerute de lege, avizarea pozitiva a acestora la nivelul Secretariatului de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 - SSPR sau in urma contestatiilor depuse la Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 - CPRD fiind urmarea directa a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenta asupra membrilor celor doua institutii ale statului", subliniaza Parchetul ICCJ.

acum 50 luni (16 Nov 2016)

UPDATE ora 14.20

Cine sunt suspectii principali

Procurorii ii suspecteaza pe Adrian Sanda (secretar de stat), Denisa Corina Tanase (avocat, secretar general la SSPR), si Cristina Valentina Cechi (avocat, sef serviciu pentru revolutionari) de la SSPR ca au inclus, nelegal, localitatile Deva, Buzau, Braila,Targoviste si Herculane in categoria oraselor martir in care s-a tras intre 16-22 decembrie 1989 (pana la fuga dictatorului Nicolae Ceausescu).

Premierul a anuntat demiterea sefului Secretariatului de Stat pentru Revolutionari (SSPR)

Procurorii continua sa-i aduca cu dubele, din teritoriu, pe sefii filialelor de revolutionari implicati in falsificarea documentelor pentru emiterea titlului de "luptator cu rol determinant" la Revolutia din decembrie 1989.

Premierul Dacian Ciolos a anuntat demiterea lui Adrian Sanda din functia de sef al Secretariatului de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Luptatorilor impotriva Regimului Comunist

----

UPDATE 10.45 Secretarul de stat Adrian Sanda a fost ridicat de procurori. Sunt circa 3.500 de revolutionari au rol determinant care primesc indemnizatia lunara de 2020 lei, dar mai sunt peste 21.000 de revolutionari cu merite deosebite care si-au pastrat vechile privilegii (spor la pensii, scutiri de impozite, terenuri, locuinte, credite bancare subventionate, spatii comerciale, abonamente gratuite pentru calatorii etc)

---

Procurorii din cadrul Parchetului ICCJ fac perchezitii in mai multe judete, intr-o ancheta care vizeaza acordarea certificatelor de revolutionar.

Procurorii semnaleaza ca in Romania s-a creat un nou titlu de revolutionar, "Luptator cu Rol Determinant", "atribuit celor care in perioada 14 - 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, si-au pus viata in pericol in confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, ca... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro