Ancheta in cazul Siveco a fost extinsa si pentru fapte comise anul acesta
Anchetatorii precizeaza ca Irina Socol ar fi colaborat a colaborat cu firme de fier vechi, cu persoane de etnie roma din Sintesti, cautatoare de fier vechi, si cu un fost ofiter al Serviciului Roman de Informatii (SRI) pensionat si ar fi semnat procesele verbale de receptie ale unor lucrari si servicii care in realitatea nu au avut loc. "Toti banii care au fost incasati prin contul bancar de la Siveco Romania au fost retrasi in numerar de suspectul Gogu Mihai Nicolae, pe baza unor borderouri de achizitie fier vechi si apoi au fost restituiti unei persoane pe nume AUREL, care intermedia relatia cu Siveco", se mai arata in documentul citat.Suspectul Nicusor Dinca a aratat, la randul sau, la parchet, ca persoana care i-a propus sa participe la infiintarea acestora a fost Tiberiu Grabany, aspect confirmat de acesta din urma, pe care 1-a cunoscut cu ocazia efectuarii diferitelor lucrari de constructie-zugraveala la locuinta sa. "In fapt, in scopul sustragerii de la plata taxelor si impozitelor catre bugetul de stat, reprezentantii unei compani producatoare de programe informatice ar fi creat un circuit infractional format din peste 50 de societati comerciale prin care ar fi fost evidentiate tranzactii fictive derulate in perioada 2009-2013, in valoare de aproximativ 10 milioane de euro", s-a aratat intr-un comunicat de presa al Politiei Romane.
Oodata cu extinderea anchetei, procurorii au reevaluat si prejudiciul total care ar fi fost produs de societate in dauna statului. Astfel, de la trei milioane de euro prejudiciul constatat initial, in urma extinderii anchetei acesta a fost estimat la patru milioane de euro, iar dupa adaugarea penalitatilor si a dobanzilor, ar putea ajunge la aproximativ opt-noua milioane de euro, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax. Anchetatorii au primit la dosar, imediat dupa declansarea anchetei, un extras de cont de la o banca din Capitala, prin care se arata ca Siveco a pus la dispozitia Parchetului Curtii de Apel Bucuresti suma constatata initial drept prejudiciu, respectiv trei milioane de euro. Procurorii asteapta sa vada daca Siveco suplimenteaza suma pana la cuantumul noului prejudiciu constatat, respectiv de patru milioane de euro, au precizat sursele judiciare. Totodata, ANAF ar fi depistat, in urma unui control dispus dupa declansarea anchetei penale, o serie de nereguli la aceasta societate.Audierile in acest caz vor continua toata saptamana, la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti fiind asteptate alte zece persoane vizate in acest caz, angajati ai Siveco care ar fi semnat actele nelegale prin care s-ar fi facut evaziunea fiscala. Irina Socol, presedinte si actionar al SIVECO, dar si Aurora Ecaterina Crusti, presedintele comercial adjunct al Siveco Romania, au fost arestate preventiv, pe 9 septembrie, fiind acuzate de evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice.
Anchetatorii precizeaza ca Irina Socol ar fi colaborat a colaborat cu firme de fier vechi, cu persoane de etnie roma din Sintesti, cautatoare de fier vechi, si cu un fost ofiter al Serviciului Roman de Informatii (SRI) pensionat si ar fi semnat procesele verbale de receptie ale unor lucrari si servicii care in realitatea nu au avut loc. Procurorii prezinta elementele care dovedesc fictivitatea prestarilor de servicii de catre firmele infiintate de Siveco, prin contra... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro