ANALIZA Vladimir Putin, noul tar al petrolului

ANALIZA Vladimir Putin, noul tar al petrolului

Timp de mai mult de jumatate de secol, ministrul petrolului din Arabia Saudita a putut misca pietele cu cateva cuvinte bine alese despre masurile pe care le-ar putea lua Organizatia pentru Tarile Exportatoare de Petrol (OPEC) la urmatoarea intalnire, generand profituri de milioane, daca nu de miliarde de dolari, pentru insideri. Putin a stimulat o crestere a preturilor petrolului de scurta durata inaintea primei vizite efectuate de un un rege saudit in Rusia, ce a avut loc luna trecuta, doar sugerand ca reducerile de productie ar putea fi prelungite pana la sfarsitul lui 2018, desi el a subliniat ca nu a luat o decizie finala. Sauditii au nevoie de un partener cu productie mare pentru a influenta eficient piata, iar sansa pe care o are Rusia de a obtine un rol geopolitic si economic mai mare in Orientul Mijlociu face ca acceptarea reducerilor de productie sa fie o decizie favorabila pentru Moscova", a subliniat Chow.

acum 76 luni (26 Nov 2017)

Timp de mai mult de jumatate de secol, ministrul petrolului din Arabia Saudita a putut misca pietele cu cateva cuvinte bine alese despre masurile pe care le-ar putea lua Organizatia pentru Tarile Exportatoare de Petrol (OPEC) la urmatoarea intalnire, generand profituri de milioane, daca nu de miliarde de dolari, pentru insideri.

De cand a intrat in vigoare pactul Rusiei cu Organizatia pentru Tarile Exportatoare de Petrol, Putin a aparut ca fiind cel mai influent jucator al grupului, lucru confirmat si de un inalt oficial OPEC sub conditia anonimatului.

Influenta crescanda a Kremlinului reflecta o politica externa care este conceputa pentru a contracara influenta SUA in intreaga lume, printr-un amestec larg de masuri economice, diplomatice, militare si de informatii.

Puterea pozitiei lui Putin va fi in central atentiei pe 30 noiembrie, cand cei 14 membri OPEC, inclusive Iranul, Irakul, Nigeria si Venezuela, vor fi gazde, la Viena, pentru producatori independenti -cel putin cu numele - precum Rusia si Mexic, pentru a discuta daca reducerile de productie vor fi extinse si dupa luna martie a anului viitor.

In joc sunt starea economica si politica a tuturor statelor implicate, inclusiv a Kazahstanului si Azerbaidjanului, doua foste republici sovietice aduse in pact de liderul de la Kremlin.

Putin a stimulat o crestere a preturilor petrolului de scurta durata inaintea primei vizite efectuate de un un rege saudit in Rusia, ce a avut loc luna trecuta, doar sugerand ca reducerile de productie ar putea fi prelungite pana la sfarsitul lui 2018, desi el a subliniat ca nu a luat o decizie finala.

Remarcile liderului de la Kremlin au declansat o noua runda de discutii intre membrii OPEC si non-OPEC pentru a se incerca sa se ajunga la un acord.

Dupa declaratia mai sus mentionata a lui Putin, Kremlinul a transmis mesaje amestecate,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro