ANALIZA TVR n-are bani sa spele rusinea pierderii Euro 2016. Postul public a ramas cu transmisii sportive jenante

ANALIZA TVR n-are bani sa spele rusinea pierderii Euro 2016. Postul public a ramas cu transmisii sportive jenante

Pe de o parte e proasta gestionare a fondurilor existente si investirea lor in alte prioritati, sa le spunem inutile, de genul emisiunilor cu audiente insinifiante, dar care au buget de zeci poate chiar sute de mii. Apoi sunt datoriile uriase la stat, TVR platind penalitati la fisc de aproape 9 milioane de euro pe an si nu in ultimul rand cheltuirea banilor publici pe orice altceva, decat interesul telespectatori, vezi cazul achizitiei a 140 de masini, care au costat acum un an si jumatate 2,4 milioane de euro.

acum 104 luni (2 Apr 2015)

Criza financiara acuta pe care o traverseaza Televiziunea Publica se rasfrange si asupra fotbalului. Pentru prima data in istoria post-decembrista, microbistii au primit o lovitura puternica, dupa ce Dolce Sport a anuntat obsinerea integral si in exclusivitate a drepturilor de transmisie a Euro 2016. Practic, doar 30 % dintre romani, adica abonatii Telekom, au garantia ca vor vedea meciurilor din Franta, de la competitia la care Romania are sanse mari de calificare. Pusa in postura de a garanta plata drepturilor, TVR n-a gasit banii necesari si a pierdut lupta cu Dolce Sport, care a indeplinit conditiile cerute. A ramas in acest moment, doar varianta "free to air" (incredintarea catre o televiziune care poate fi receptionata fara taxa de cablu), adica transmisia a 23 de jocuri, intre care cele ale Romaniei (daca ne calificam), jumatate din optimi, toate sferturile, semifinalele si finala.

Dupa primele semnale insa, Pro TV nu e interesata de Euro 2016, deoarece o competitie care dureaza patru saptamani nu poate acoperi investitia, indiferent cat de multa reclama ar avea in perioada respectiva. Problema este insa ca TVR nu are bani nici macar pentru aceasta optiune de compromis, iar daca Guvernul nu va achita suma necesara sansele ca Europeanul sa fie vazut de toti romanii scad considerabil. Cel mai probabil negocierile vor fi indelungate, TVR urmand a incerca sa obtina un pret cat mai mic, dar chiar si asa e nevoie de 3-4 milioane de euro, bani care lipsesc cu desavarsire din bugetul institutiei de stat.

A incerca gasirea unei explicatii pentru care Televiziunea Publica nu are bani pentru fotbal si e plina de datorii reprezinta un demers infiorator de incurcat, dar doua ramnificatii se disting clar. Pe de o parte e proasta gestionare a fondurilor existente si investirea lor in alte prioritati, sa le spunem inutile, de genul emisiunilor cu audiente insinifiante, dar care au buget de zeci poate chiar sute de mii. Apoi sunt datoriile uriase l... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro