ANALIZA. Sunt parlamentari pe viata. Bilantul activitatii lor, la 26 de ani, este jalnic: Au promovat doar interesele clientelei, dar nu vor sa mai plece din legislativ

Attila Verestoy este senator de 26 de ani, candidand de fiecare data in judetul Harghita. El este semnatar al mai multor initiative controversate, ultima dintre acestea prevazand ca alesii care si-au angajat rudele la cabinetul parlamentar inainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzati de conflict de interese. Dupa 26 de ani de activitate in Legislativ, deputatul UDMR are o concluzie ferma: "Innoirea Parlamentului a dus la cea mai catastrofala activitate a acestuia".

acum 74 luni (25 Nov 2016)

18 iunie 1990 este data la care au fost validate mandatele senatorilor si deputatilor din primul Parlament ales democratic dupa 1989. Printre cei care au intrat in Legislativ s-au numarat si doi tineri udemeristi - Attila Verestoy (36 ani) si Marton Arpad (35 ani). De atunci, ei nu au mai parasit Legislativul, obtinand sapte mandate si regasindu-se si anul acesta pe listele UDMR. Attila Verestoy este senator de 26 de ani, candidand de fiecare data in judetul Harghita.

La inceput, Verestoy afisa o vocatie nationalista, devenind cunoscut opiniei publice dupa ce a scos limba la un deputat FSN, in timpul unei dezbateri despre definirea statului national, la votarea Constitutiei din 1991. Verestoy a reusit sa ocupe in Parlament pozitii-cheie, fiind membru in Comisia pentru aparare (1993-2000) si in cea pentru controlul SRI (2000-2016). De la vicelider al grupului UDMR (1997-2005), el a devenit seful deputatilor Uniunii (2005-2011), intorcandu-se in pozitia de vicelider (2011-2016). El este semnatar al mai multor initiative controversate, ultima dintre acestea prevazand ca alesii care si-au angajat rudele la cabinetul parlamentar inainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzati de conflict de interese. Dupa 26 de ani de activitate in Legislativ, deputatul UDMR are o concluzie ferma: "Innoirea Parlamentului a dus la cea mai catastrofala activitate a acestuia". Cristian Dumitrescu candideaza pentru un nou mandat de senator in Vrancea, fiind parlamentar din 1992. Dumitrescu a intrat in Parlament ca unul dintre secunzii lui Petre Roman in FSN, fiind initial senator si deputat de Suceava. Dupa alegerea lui Basescu in fruntea PD, el a trecut la PSD, devenind unul dintre oamenii de incredere ai baronului de Vrancea, Marian Oprisan.

Si Eugen Nicolicea candideaza pentru un nou mandat, dupa cele sase deja obtinute. Finul lui Miron Mitrea, el s-a intors in PSD, dupa o escala de cativa ani in UNPR. Nicolicea este din 2005 membru al Comisiei juridice, semnand ma... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro