ANALIZA Summit-ul Kim-Trump, moment istoric fara progrese majore

Presedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, si liderul de la Phenian, Kim Jong-un, s-au aratat marti, la Singapore, unde au participat la un summit istoric, dornici sa "intoarca pagina trecutului" si sa puna bazele unei noi relatii intre SUA si Coreea de Nord. Liderul nord-coreean Kim Jong-un (stanga) si presedintele american Donald Trump au semnat, la finalul summit-ului de pe insula Sentosa, o declaratie comuna Foto: EPA/EFE Principalele puncte ale declaratiei comune ce a fost semnata de presedintele SUA si de liderul nord-coreean Documentul semnat la sfarsitul summitului din Singapore de liderul Casei Albe, Donald Trump, si cel de Phenian, Kim Jong-un, a fost caracterizat de liderul Casei Albe ca fiind "destul de cuprinzator".

acum 68 luni (12 Jun 2018)

Presedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, si liderul de la Phenian, Kim Jong-un, s-au aratat marti, la Singapore, unde au participat la un summit istoric, dornici sa "intoarca pagina trecutului" si sa puna bazele unei noi relatii intre SUA si Coreea de Nord. Insa declaratia comuna semnata de cei doi la finalul intalnirii nu lasa sa se intrevada niciun progres major in ceea ce priveste arsenalul nuclear al Coreei de Nord, de altfel miza principala a acestei intrevederi, comenteaza France-Presse. Chestionat cu privire la acest subiect fierbinte care a generat vreme de decenii tensiuni internationale, presedintele SUA a dat asigurari ca "procesul" de "denuclearizare" ar putea sa inceapa "foarte rapid".

"Coreea de Nord nu a promis nimic in plus fata de ultimii 25 de ani", a subliniat profesorul Vipin Narang de la Massachusetts Institute of Technology. De altfel, multi analisti si istorici amintesc ca regimul de la Phenian este un adevarat maestru in arta promisiunilor nerespectate. O strangere de maini fara precedent Intalnirea - prima intre un presedinte american in functie si un lider nord-coreean - a fost marcata de strangeri de mana "apasate" intre cei doi, o imagine care era de neconceput in urma cu doar cateva luni, cand acestia erau angrenati intr-un schimb dur de amenintari si invective. Iar Donald Trump a salutat "relatia foarte speciala" stabilita cu cel mai puternic om de la Phenian, care conduce tara cu o mana de fier, la fel ca tatal si bunicul sau, inaintea sa. Tot Trump, care nu a exclus totusi posibilitatea sa se fi inselat in privinta lui Kim, a dat asigurari ca liderul nord-coreean s-a angajat sa distruga o instalatie de testare de rachete. Apoi, liderul Casei Albe a uluit Peinsula Coreeana, anuntand ca va pune capat exercitiilor militare comune anuale cu Coreea de Sud, prezentate ca defensive si vitale de catre aliati, dar pe care el le-a catalogat, la fel ca nord-coreenii, drept "foarte provocatoare" la adresa Nordului. Liderul no... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro