ANALIZA Smart Politics: Cum se poate castiga pierzand. Capcanele strategiilor politice din ultimele saptamani

ANALIZA Smart Politics: Cum se poate castiga pierzand. Capcanele strategiilor politice din ultimele saptamani

Codul Fiscal si ce nu este el Discutia despre Codul Fiscal a fost purtata de specialisti in economie pe diferite tonalitati si in medii diferite, insa citirea politica este de departe cea mai accesibila si mai usor de inteles de catre public, format, in mare parte, din oameni care nu sunt nici dependenti de discutii politice si economice, nici specialistii in economie sau politica. Pentru cat de criticat a fost Codul Fiscal de catre liberali, asteptarea ar fi fost ca echipa de negocieri sa iasa trantind usa si avand spume la gura, sa infiereze un asemenea rezultat, cu atat mai mult cu cat concesiile facute de catre Guvern la cerintele PNL au fost, totusi, destul de mici. Ponta este ca DNA este la o cota de incredere de cel putin 2,5 ori mai mare decat a sa, iar, in al doilea rand, nu Facebook este cel mai prietenos mediu fata de domnia sa (desi mesajele sale de pe Facebook au ca tinta primara mass-media). Daca miscarea aceasta de offside politic se va dovedi o miscare buna sau o greseala, vom vedea cat de curand, in functie de starea de spirit pe care o va manifesta partidul la momentul congresului PSD de alegere a unui nou presedinte.

acum 65 luni (23 Aug 2015)

>

NOTA: Aceasta analiza Smart Politics nu este una economica, ci este un demers explicativ menit sa explice comportamente si mesaje politice aflate in atentia publicului in ultimele saptamani.

Codul Fiscal si ce nu este el

Discutia despre Codul Fiscal a fost purtata de specialisti in economie pe diferite tonalitati si in medii diferite, insa citirea politica este de departe cea mai accesibila si mai usor de inteles de catre public, format, in mare parte, din oameni care nu sunt nici dependenti de discutii politice si economice, nici specialistii in economie sau politica. A vazut ca Presedintele Romaniei trimite inapoi Parlamentului Codul Fiscal, cu o serie intreaga de observatii tehnice, dar cu aproape zero mesaj politic - chestiunile tehnice despre sustenabilitate si deficit nu sunt chiar la indemana oricui. A vazut un PNL care cere consultari intre partide, un UNPR care nu doar ca e de acord cu PNL, dar vrea propriile sale consultari si un Premier care repeta pana la exasperare TVA redus. Sumarizand, cetateanul mediu a vazut cum, dupa o lupta de cam o luna de zile, lucrurile au iesit cam tot cum vrea Guvernul, doar ca acum pare ca Guvernul a trebuit sa se lupte pentru acest rezultat (anticpam, avand in vedere ca verdictul il vom avea la reexaminarea din Senat si Camera Deputatilor). Oamenii sunt interesati de discutiile economice cat timp pot sa tina pasul cu ele, dar cand discutia merge spre deficite si disciplina fiscala, procente din PIB, cat costa un punct de TVA si unul de deficit, care este impactul amanarii cu 6 sau 12 luni a unei masuri sau altele, lumea nu mai retine argumente economice, ci politice. Victor Ponta a spus ca pentru el linia rosie este la TVA de 20%, PNL nu a avut nicio linie rosie, nu au spus ce se intampla sau nu se intampla daca lucrurile nu ies cum vor ei. Lipsa unui ultimatum a insemnat si lipsa de angajament ferm si de aici liberalii si-au aratat mana, practic devoalandu-si strategia. Centrarea pe proce... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro