Analiza "Romania libera". Punctele fierbinti din legile justitiei
"Eu am spus de la inceput ca nu am vazut argumentele care sa ma faca pe mine, personal, sa-mi schimb opinia, ca trebuie sa ramana si presedintele in acest circuit de numire, iar cu Inspectia Judiciara, am spus-o si eu, a spus-o si premierul, a spus-o si ministrul justitiei in ultima perioada, trebuie sa fie un organism independent, de sine statator", a anticipat Dragnea solutiile pe care le va propune Toader. De asemenea, proiectul de modificare a Statutului magistratilor depus de catre Ministerul Justitiei, miercuri, la Parlament, prevede ca presedintele Romaniei nu poate respinge, motivat, decat o singura propunere pe care CSM o face pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, ieri, ca propune ca Inspectia Judiciara sa fie reglementata ca o institutie autonoma, care sa nu fie nici in subordinea CSM, si nici a Ministerului Justitiei, mentionand ca in termen de sase luni trebuie adoptata o lege speciala pentru aceasta institutie.
"In proiectul de lege veti observa urmatoarea reglementare: prevederile din lege cu privire la Inspectia Judiciara raman absolut nemodificate, niciun cuvant in plus, niciunul in minus, pentru ca la dispozitii tranzitorii veti vedea un articol care prevede ca, de la data intrarii in vigoare a legii, Inspectia Judiciara va fi reglementata ca o institutie autonoma, independenta, care sa nu fie nici la CSM, nici la Ministerul Justitiei. Urmeaza ca, in 6 luni, sa adoptam o lege speciala pentru Inspectia Judiciara", a precizat Tudorel Toader, la prezentarea in Comisia speciala parlamentara de elaborare a proiectului de modificare a legilor Justitiei. Toader a subliniat ca un grup de lucru constituit la nivelul MJ lucreaza la acest proiect si, in momentul in care va fi gata, fie va fi trimis comisiei speciale, fie va fi insusit ca initiativa guvernamentala.
Numirea sefilor de parchete
Ministrul Justitiei s-a referit si la numirea procurorilor de rang inalt, precizand ca trebuie respectata o recomandare a MCV si, de aceea, aceasta prevedere trebuie modificata. Toader a declarat ca a depus la Parlament si solicitarea de aviz de la Comisia de la Venetia, comisie care s-ar putea pronunta cel mai devreme la inceputul lunii decembrie, existand insa riscul unei amanari de trei luni, pana anul viitor.
Initial, Toader anuntase explicit ca propune ca presedintele Romaniei sa fie eliminat din procedura de numire a procurorilor-sefi. Propunerea lui Tudorel Toader este ca numirile sa fie facute de Sectia pentru procurori din CSM, la propunerea Ministrului Justitiei. Liderul PSD a adaugat ca nu este de acord cu ideea ministrului Justitiei,... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro